Under rettssaken mellom The Nerdrum Institute og Odd Nerdrum i Larvik tingrett onsdag, fortalte Odd Nerdrum at han hadde hatt besøk av milliardær Kjell Inge Røkke i Paris høsten 2011.

Dette var i perioden hvor Nerdrum var misfornøyd med manglende utstillinger og fremtidsutsikter for kunstverkene hans fra The Nerdrum Institute.

- Kjell Inge Røkke kom ned til meg i Paris, og var hos meg en dag. Da fortalte han at jeg måtte vite at det var sterke krefter som var ute etter meg, sa Nerdrum i retten.

Les også: I dag er Nerdrum i retten igjen

Det skulle være krefter i forbindelse med den andre straffesaken mot Nerdrum.

- Han fortalte at han selv hadde opplevd det samme, og mente jeg burde oppsøke et kontor...First House, eller slike som kunne undersøke hvem som var ute etter meg. Han ville ikke si hvem det var som kunne være det. Det var noen som hadde bestemt seg for å ta meg. Det er konspirasjonsideer jeg kan forstå ut fra hans erfaringer, sa Nerdrum.

Deretter reiste Røkke fra Paris, og skal ikke ha kjøpt kunst av maleren ved den anledningen.

"Psyket ut"

Rettsaken i Larvik tingrett handler om samarbeidet mellom Odd Nerdrum og The Nerdrum Institute (TNI). TNI saksøker maleren for 23 millioner kroner. Kravet er redusert fra 46 millioner kroner, fordi TNI mener Nerdrums kunst har falt i verdi.

Odd Nerdrum ønsket samarbeid med the Nerdrum Institute på grunn av Allis Helleland. I Paris skal hun ha psyket ham ut og sagt at han var "ingenting" og "uten posisjon i utlandet".

Det kom frem under andre dag i rettssaken der The Nerdrum Institutes har saksøkt kunstneren Odd Nerdrum.  Nerdrum avgir selv sin partsforklaring nå i formiddag.

"Lett å bryte"

The Nerdrum Institute inngikk i 2009 en samarbeidsavtale med Nerdrum. Instituttet skulle formidle, markedsføre og ha enerett på å selge Odd Nerdrums kunst i ti år, men Nerdrum brøt avtalen etter to år fordi han var misfornøyd med innsatsen deres.

- Jeg ble meget beroliget over at det var så lett å komme ut av avtalen, sier Nerdrum om da han signerte kontrakten med the Nerdrum Institute.

Ville ha Allis

Tidligere direktør for Nasjonalmuseet Allis Helleland var avgjørende for at Nerdrum opprinnelig ville inngå avtalen.

- Jeg fikk inntrykk av at hun var fri i sine holdninger, og hadde et godt inntrykk av henne. Hun brøt med mange konvensjoner, og jeg hadde stor tillit til henne. Jeg hadde stor tillit til henne, en følelse av at hun hadde en stor utenlandsk radius å bygge på. Hun var helt avgjørende, sa Nerdum.

Han ble imidlertid overrasket av Helleland under et møte i Paris høsten 2011.

- Hun kom en time før de andre til møtet, og ville gjerne sitte sammen med meg. Da fortalte hun meg at hun hadde oppsøkt absolutt alt hun visste om av museer. Hun sa at alle var negative, og at det ikke fantes noen muligheter. Jeg spurte henne om hvorfor, og hun sa "Du er ingenting, du er totalt ukjent, og har ingen posisjon i utlandet. De vil ha blockbusters", fortalte Nerdrum.

Det skal ha psyket ham kraftig ut.

- Jeg oppfattet dette som at det var håpløst å arbeide med meg, og jeg oppfattet stemningen i rommet som truende. Det var det samme som å si at hun kastet inn håndkleet, sa Nerdrum.

Skuffet over fremtidsutsikter

Deretter skal de to andre partnerne i TNI, Kjell Wenstad og Bjørn Li, ha kommet til møtet.

- Jeg husker Wenstad sto foran meg, slo ut med armene og sa "Vi har ingenting. Vi har bare klager på bilder som har rent", sier Nerdrum.

Nerdrum er forbauset over Hellelands innsats, og skuffet over det han mener var mangel på fremtidsutsikter for utstillinger for ham fra TNI.

- Det var ikke den gnisten jeg hadde ventet meg. Det er forbausende egentlig, jeg sa jo at grunnen til at jeg underskrev avtalen med TNI var på grunn av henne.

Helleland skal forklare seg senere onsdag.

"Det vet du godt, Odd"

Kjell Wenstad i The Nerdrum Institute vitnet etter Nerdrdrum. Han fortalte at han startet med forberedelser til kontraktsinngåelsen våren 2009.

Wenstad avviste at han hadde sagt til Nerdrum at det var lett å trekke seg ut av kontrakten.

- Det vet du veldig godt Odd, det har jeg aldri sagt, sa Wenstad og henvendte seg til Nerdrum.

Tingrettsdommer Lars Marcus Evensen ba Wenstad snakke til retten, og ikke Nerdrum.

- Hvorfor tok ikke Nerdrum opp punktet om det var mulig å bryte avtalen med alle tilstede? Det er ikke et punkt i kontrakten jeg var alene om, sa Wenstad, og viste til at også Allis Helleland og Bjørn Li var med på kontraktsinngåelsen. 

Han fremhevet at det er krevende å jobbe opp mot museer for å få til utstillinger.

- Det er et langt arbeid, og det er ikke et ubegrenset antall museer i hele verden. Får man avslag må man vente til neste utstilling, og det er måten å jobbe på, sa Wenstad.

- Allis hadde den minst takknemlige oppgaven med å få museumsutstillinger, men det er ikke slik at «pang», så har man det. Hun prøvde virkelig, og fulgte opp nettverket sitt. Allis kan ikke forlange at museene skal ha utstilling. Jeg har ingenting å utsette på henne, og ingen kan forvente å få utstilling på halvannet år, det vet Odd. Hvorfor har ikke Forum Gallery i USA fått det til på ti år hvis det er så enkelt? Nei, sorry, sa Wenstad. 

 

Les også:

Kritiserer Nerdrums opptreden

Bratt annonsefall

Mangler ebøker fra Loe og Hjorth i strømmetjenesten dnPlus

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.