Det var store forventninger til litografiet «Madonna» før Blomqvist-auksjonen startet tirsdag denne uken. Men auksjonarius Elisabeth Vik Forsberg fikk ingen bud da hun ba om 3,5 millioner kroner som åpningsbud.

– Den har ikke gått. Uten den hadde vi likevel snittilslag på 200.000 kroner, og rundt 70 prosent ble solgt. Vi er sånn sett fornøyd, men det er Madonnaen vi blir målt på, sier kunstekspert Knut Forsberg ved Blomqvist kunsthandel.

«Madonna»-trykket ble ikke solgt.
«Madonna»-trykket ble ikke solgt. (Foto: Edvard Munch/Blomqvist)

Han sier det var tre-fire utenlandske interessenter til Madonna-trykket, men at det ikke kom inn noen bud på åpningssummen.

– Ingen starter med det første budet

– Vi fikk interesse på den senere på kvelden. Vi får se hva vi gjør, om vi klarer å selge etter auksjon, eller om vi venter en stund og prøver igjen neste år. I 2020 er det Munch-år, så interessen kan være høyere da, sa Forsberg til DN dagen etter auksjonen.

Fredag var «Madonna»-trykket ennå ikke solgt.

– Ikke ennå. Har mange interessenter, men ingen starter med det første budet. Hadde flere før auksjonen også, skriver Forsberg i en tekstmelding fredag ettermiddag.

Av andre høydepunkter trekker Forsberg frem et salg av et Peder Balke-maleri.

Auksjonen startet på 300.000 og tilslaget endte på hele 710.000 kroner.

– Legger man til side Madonnaen, har vi solgt veldig bra, sier han.

Et annet kjent Munch-motiv gikk det bedre med. (Saken fortsetter under videoen)

Her blir den norske narkobaronens bilde solgt på auksjon
Litografiet av Edvard Munch gikk til høystbydende på Blomqvist.
01:21
Publisert:

Konkurrenten mer fornøyd

På Gamle Logen i Oslo holdt auksjonarius Hans Richard Elgheim denne uken den årlige Munch-auksjonen, samt én auksjon med moderne kunst og én med klassisk kunst. På Munch-auksjonen auksjonerte Grev Wedels Plass Auksjoner bort malerier til en tilslagspris på drøyt 7,5 millioner kroner.

Blant annet ble Munch-trykket «Brosjen», også kjent som «Eva Mudocci», solgt for 2,2 millioner kroner – 700.000 over auksjonshusets verdivurdering.

Hans-Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner ser på Munch-trykket «Løvetemmeren». En annen versjon av trykket gikk for 175.000 kroner under auksjonen onsdag.
Hans-Richard Elgheim i Grev Wedels Plass Auksjoner ser på Munch-trykket «Løvetemmeren». En annen versjon av trykket gikk for 175.000 kroner under auksjonen onsdag. (Foto: Per Thrana)

– Munch-Auksjonen 2019 var på alle måter vellykket med flere budgivere og høyere temperatur enn på flere år. Det var rift om trykk og originalarbeider i alle prisklasser. «Brosjen» er et etterspurt trykk hos oss og 2,2 millioner kroner er en blant en rekke solide noteringer for dette motivet oppnådd på Munch-Auksjonen hos oss i de senere årene, skriver Elgheim i en epost.

– Blomqvist fikk jo ikke av gårde «Madonna»-trykket de hadde. Er markedet for Munch litt tregere i år, i påvente av 2020 og åpningen av det nye museet?

– Det er ikke vår opplevelse at markedet er tregt, tvert imot. Men vi kan ikke se bort fra at både kjøpere og selgere har forventninger til at interessen vil øke ytterligere når det nye museet åpner neste år. Munch-auksjonen var en fin opptakt.

Den totale tilslagssummen på de to andre auksjonene endte på 6,5 millioner kroner. Det største enkeltnoteringen i disse auksjonen var et bilde av kunstneren Christian Skredsvig, «Gutt på fisketur ved Dælivannet», som gikk for 1,2 millioner kroner.

Det betyr at Blomqvist og Grev Wedel totalt solgte kunst med tilslagssum på henholdsvis 11,1 og 14 millioner kroner denne uken. Legger man på 25 prosent på tilslagssummen – salær og kunstavgift – ender totalomsetningen på de fire auksjonene på snaut 31,4 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.