– Vi har indikasjoner på at politiet har sett hvem som gjorde det, sier assisterende daglig leder i Henning Johannessen i Galleri Nobel på Drammensveien i Oslo sentrum.

«Swan Song», oljemaleri på lerret.
«Swan Song», oljemaleri på lerret.
Ved lunsjtid mandag tok tyver seg inn i galleriets utstillingslokaler og hentet ut to store oljemalerier og forsvant. «Chloë and Emma» i format 230 centimeter x 140 centimeter og «Swansong» i 140 centimeter x 200 centimeter er laget av den tsjekkiske kunstneren Barbora Kysilkova med kunstnernavnet Barbar og er prissatt hos galleriet til opp under 200.000 kroner totalt. Maleriene skulle være en del av en separatutstilling med Barbar som etter planen skulle åpnes i juni.

Johannessen viser til at politiet har kunnet tidfeste innbruddet fordi hendelsene er fanget opp av et overvåkningskamera som nå granskes av politiet.

– Vi håper selvfølgelig bildene vil komme til rette. Hvis ikke er det noe uvisst hva vi skal gjøre med utstillingen, sier Henning Johannessen.

Kriminelle kunder?

– Er dette bestillingstyveri eller en vinningsforbrytelse?

– Umulig å si. Men det er jo vanskelig å omsette kunst utenfor galleriene, det dreier seg jo om høye summer, så man må jo være kriminelt innstilt for å kjøpe i det markedet, sier Johannessen som sier at galleriet rimeligvis har forsikring. Det siste betydelige kunsttyveriet i Norge var da et antall kinesiske kunstgjenstander ble tatt fra Vestlandske Kunstindustrimuseum i Bergen. Gjerningsmennene ble tatt og er idømt fengselsstraffer i 2013.

Tok seg tid

Barbora Kysilkova, opprinnelig fra Praha, fikk store overskrifter i Norge for et par måneder siden da hun sammen med kunstnerkollega Ståle Stenslie stilte ut oljemalerier som viste norske topp-politikere som Siv Jensen, Erna Solberg og Ine Marie Søreide Eriksen som døde. Nå er hun opprørt over tyveriet, men kan samtidig konstatere at gjerningspersonene later til å ha hatt respekt for arbeidet hennes. Begge maleriene er omhyggelig løsnet ut fra rammene de var festet i, noe tyvene må ha brukt mye tid på.

«Chloe and Emma», oljemaleri på lerret.
«Chloe and Emma», oljemaleri på lerret.
– Dette er profesjonelt utført av folk som har gjort slikt før. Det er ikke aggressive barbarer som har vært på ferde, det er en trøst, sier Kysilkova som flyttet til Norge etter syv år i Berlin av personlige grunner. Kunstneren erklærer seg som inspirert av tradisjonell renessansekunst og lager bilder i en figurativ og realistisk stil.

Oslo politikammer bekrefter at tyveriet fra Galleri Nobel er under etterforskning, men at resultatet av blant annet åstedsbefaring så langt ikke foreligger.

Les hele avisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.