Planene om et kunstmuseum i den gamle siloen ved havnen i Kristiansand der milliardær Nicolai Tangens kunstsamling skal vises frem, kan ha fått et skudd for baugen.

– I dag har jeg gjort noe spinnvilt.

Slik innleder gründer og netthandeleier Einar Øgrey Brandsdal (42) en melding til sine venner på Facebook denne uken.

– Jeg har lagt inn bud på siloen i Kristiansand.

Men fredag avviste Kristiansand havn budet fra Brandsdal med henvisning til at det for tiden, med planer om Kunstsilo, er uaktuelt å selge siloen til utenforstående.

På kokepunktet

De siste ukene har debatten rundt Kunstsiloen i Kristiansand nådd en temperatur ellers sindige sørlendinger sjelden opplever. Planene om en ombygging av den gamle siloen til kunstmuseum, med en pris på minst 530 millioner kroner, har virkelig satt sinnene i kok.

Øgrey Brandsdal har vært svært kritisk til sentrale tilhengere av siloen, med ordfører Harald Furre, eksordfører Arvid Grundekjøn og den London-baserte investoren Nicolai Tangen i spissen.

Tangen har stilt en omfattende samling moderne kunstverk til en anslått verdi på nærmere 200 millioner kroner til disposisjon for Sørlandets Kunstmuseum og Kunstsiloen. Han bidrar også med 30 millioner kroner til selve bygget, i tillegg til at han betaler brorparten av museumsdirektørens lønn.

Men Brandsdal og hans tilhengere mener museet vil koste betydelig mer enn 530 millioner, at anslaget for antall besøkende på 150.000 i 2022 er fullstendig urealistisk og at regningen til slutt kan ende opp hos skattebetalerne i Kristiansand.

Motstanderne av siloen reagerer også på at styret i Cultiva, en kulturstiftelse med formål å støtte tiltak for barn og unge, mot administrasjonens opprinnelige anbefaling har bevilget 100 millioner kroner til siloen. Tidligere Høyre-statsråd Ansgar Gabrielsen er styreleder for stiftelsen.

Til uken skal fylkestinget i Vest-Agder ta stilling til en søknad om 25 millioner kroner til siloen. Trolig blir det et flertall for å bevilge beløpet, men med en klar forutsetning om at Nicolai Tangen må bidra med betydelig mer penger enn han har gjort til nå.

Einar Øgrey Brandsdal byr 50 millioner i et forsøk på å stoppe kunstsiloplanene i Kristiansand.
Einar Øgrey Brandsdal byr 50 millioner i et forsøk på å stoppe kunstsiloplanene i Kristiansand. (Foto: Tomm W. Christiansen)

Vil heller ha akvarium

Øgrey Brandsdal har tatt til orde for at silotomten heller bør huse et akvarium.

I regnestykket fra kunstmuseet legges det opp til at havneselskapet i Kristiansand skal selge siloen for 15 millioner kroner. Brandsdal mener eiendommen er verd betydelig mer.

Budet fra Brandsdal onsdag kveld forutsetter omregulering av silotomten fra kultur til boligformål, at siloen, som er vurdert å være verneverdig, kan rives og at det kan bygges 10.000 kvadratmeter bolig på tomten. Videre lover Brandsdal at et eventuelt overskudd skal komme barn og unge i Kristiansand til gode.

Harald Furre (H), som er en varm forkjemper for museet, sier til DN at siloen ikke er et objekt som ligger ute for salg på det frie markedet.

– Det vil komme et svar fra Havnevesenet på dette i løpet av dagen, som vil gå på at dette budet burde avvises, sier han.

Hva syns du om budet fra Brandsdal?

– Jeg syns det er særdeles useriøst fra Brandsdals side. Å fremme et bud med akseptfrist på under en uke, som baserer seg på at kommunen skal garantere at eiendommen reguleres til boliger, viser en total mangel på forståelse for hvordan fellesskapet styres og hvordan en kommune forvalter sine verdier.(Vilkår)

​Slik skal han klare det umulige
Statoil-sjef Eldar Sætre stiller gjerne opp om tre år for å gjøre opp regnskap for om han har lykkes.
01:53
Publisert: