Investor, Orkla-eier og kunstsamler Stein Erik Hagen har kjøpt et kunstig, lysende tre og ønsker å «plante» det i Oslo sentrum.

Stein Erik Hagens egen post på Instagram etter kjøpet av kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré».
Stein Erik Hagens egen post på Instagram etter kjøpet av kunstinstallasjonen «The Tree of Ténéré».

– 18 meter høyt og 18 meter i diameter. Det er stort – det er ikke noe du setter i haven, sier Stein Erik Hagen om kunstinstallasjonen han kjøpte etter å ha sett den på ørkenfestivalen Burning Man i Nevada i fjor.

Han foreslår selv Sofienbergparken på Grûnerløkka i Oslo som et sted kunst-treet med 125.000 programmerbare led-lamper kan stå. Oslo kommune har ikke fått en formell henvendelse ennå, men bekrefter til DN at de har hørt snakk om treet.

Tror det kan gå fort

Men det er ikke alltid enkelt å gi en kunstgave. Det vet Christian Ringnes.

Det ble en lang og tornefull vei for investoren og kunstsamleren som ville gi Oslo kommune en gave til en verdi av 300 millioner kroner i form av en kvinneskulpturpark på Ekeberg. I dag er Ekebergparken populær, men i 2006 skrev tidligere direktør Gro Balas i kulturetaten at «Det kvinnesyn ideen gir uttrykk for vil av mange anses som svært konservativ og oppleves som nedvurderende og også direkte støtende».

– Ekebergparken tok i virkeligheten åtte år å få besluttet fra ideen ble lansert første gang. Det var et veldig mye mer komplekst prosjekt. Én installasjon i en park er nok en mye enklere ja- eller nei-sak. Hvis det genererer entusiasme og solide støttespillere tror jeg dette kan gå fort. Og fort i denne sammenhengen er to år, sier investor og kunstsamler Christian Ringnes om Hagens kunst-tre.

Ringnes har blant annet følgende råd til Stein Erik Hagen:

– En lur start er at noen og gjerne flere i kommunen faktisk har lyst på kunsten og synes det er en god idé, sier Ringnes.

– Punkt to er å sette av et fond som sørger for at kunsten kan vedlikeholdes i mange år, slik at kommunen ikke løper noen økonomisk risiko. Dessuten må selvsagt alle vanlige spilleregler følges: plan, bygg, kunstutvalg – alle prosesser må på plass, råder han.

«Tenker Rådhusplassen»

Selv har Ringnes hverken vært på Burning Man-festivalen eller sett tre-installasjonen selv.

– Men du kan trygt skrive at jeg ganske sikkert kommer til å heie sterkt på prosjektet, sier han og begynner å drodle plassering i Oslo:

– Jeg tenker Rådhusplassen, for eksempel. Det treet ville sikkert passe fint der. Hvis det er 18 meter trenger det en del plass rundt, sier Ringnes.

Ringnes venter også en tredelt opinion:

– Hvis det er et noenlunde interessant kunstverk, og når det er Stein Erik som har kjøpt det regner jeg med at det er det, vil verden dele seg i tre: Noen vil være sterkt imot, noen vil synes det er en festlig idé og resten vil synes det er greit og hyggelig, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Stein Erik Hagen vil plante kunstig, lysende tre midt i Oslo