– Denne saken er blitt mye større enn det den egentlig er, sier direktør Stein Olav Henrichsen ved Munchmuseet.
Det vakte sterke reaksjoner da det ble kjent at Munchmuseet dropper nakenmotiver og endrer tittelen «Kyss på stranden i måneskinn» til «På stranden», når den norske kunstneren for første gang blir stilt ut i Saudi-Arabia i juni.
«Er det mulig?,» sa Munch-arving Elisabeth Munch-Ellingsen.
«Å skli ut den veien, kan være farlig,» uttalte Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsperson Anette Trettebergstuen.
Munchmuseets kurator Lars Toft-Eriksen forklarte avgjørelsen med at utstillingen var kuratert i en arabisk og muslimsk kontekst, og at arrangørene av utstillingen trodde tittelen kunne være problematisk.
Nå har imidlertid Munchmuseet snudd. DN har i over to uker forsøkt å få en kommentar fra kulturhuset King Abdulaziz Center for World Culture, også kjent som Ithra, om hvorfor det var viktig for dem å endre tittelen på verket.
Torsdag kveld tikket det inn en epost fra en pr-rådgiver i det internasjonale byrået Hill & Knowlton strategies med kommentarer fra Farah Abushullaih, ansvarlig for utstillingen på museet.
– Som du vet ga ikke Munch navn på mange av maleriene sine selv, og titlene på kunstverkene er faktisk gitt av andre, blant annet av Munchmuseet. Og selv om det ikke er en uvanlig praksis for titler å bli endret, vil «Kyss på stranden i måneskinn» bli vist på Ithra med standardnavnet.
Trengte ikke fjerne kysset
Museumsdirektør Stein Olav Henrichsen bekrefter at verket vil bli vist med «kyss» i tittelen likevel.
– Munch var ikke veldig opptatt av å sette tittel på kunstverkene sine. Jeg tror det har skjedd en misforståelse fra vår side, og vi satte en tittel som vi tenkte passet. Dette var aldri noe stort tema, men da det ble en offentlig diskusjon om dette, har vi sett på det på nytt.
– Så dere hadde ikke trengt å fjerne «kyss» fra tittelen i utgangspunktet?
– Nei, men dette har vært et marginalt spørsmål. Vi har hatt en lang dialog over flere år. Prosessen har vært langvarig, det har vært diskusjoner om perspektiver og verk, og underveis har det også skjedd endringer.
– Det viktigste for oss er å få presentert Munch for første gang i et arabisk land. Kunst skaper refleksjon og vi ønsker å skape dialog på tvers av kulturer. Dette er et viktig skritt i Munch-historien, sier Henrichsen.
Kurator Toft Eriksen vil ikke kommentere tittelen på verket.
– Jeg synes det er positivt at dette og andre sentrale verk av Munch nå for første gang vises i Saudi-Arabia, og håper utstillingen blir en stor begivenhet i saudiarabisk kunst- og kulturliv. Det aktuelle kunstverket er hva det er, og får tale for seg selv. Tittelen på verket er rent deskriptiv og har ingen betydning for verket. Utover det har jeg ingen kommentar til tittelen på verket, sier han.
Har tatt hensyn
Det er rundt 50 verk som skal stilles ut på det spektakulære kulturhuset utenfor oljehovedstaden Dhahran midt i den saudiarabiske ørkenen. Det er tegnet av norske Snøhetta, og finansiert av det statlige oljeselskapet Saudi Aramco.
Snøhetta har også designet Munch-utstillingen. Til tross for at museet beholder kyss i tittelen likevel, bekrefter Abushullaih at det er tatt hensyn til saudiarabisk kultur.
– Utstillingens kunstutvalg er basert på en kurators visjoner og bestemte tema. De to institusjonene er blitt enige om de foreslåtte kunstverkene. Vi er begeistret for å introdusere de utvalgte kunstverkene for publikum i Saudi-Arabia, og vi er sikre på at de vil inspirere og utvide de kunstneriske horisontene.
– Etter våre felles diskusjoner og avtaler med Munchmuseet, er alle de valgte kunstverkene passende til Saudi-Arabias kultur og tradisjoner, skriver hun i eposten.
Utstillingen har fått navnet «Edvard Munch: Landscapes of the Soul» og er rettet mot kunstnerens landskapsmotiver.
– Ithra ønsker å gi det saudiarabiske publikumet tilgang og eksponering av internasjonale utstillinger, i tillegg til å styrke kulturelle dialoger mellom kongedømmet og resten av kunstverden. En utstilling med Edvard Munch gir et nytt kunstperspektiv fortalt fra et annet kulturelt standpunkt, og vil være en læringsmulighet for publikumet, skriver Abushullaih.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.