Trykkerikontrakten på den norske utgaven av motemagasinet Elle har gått til Norges eneste rotasjonstrykkeri, Ålgård Offset med 65 ansatte i Ålgård sør for Sandnes. 

Trykkeriet ble etablert i 1980 og omsatte i fjor for 208 millioner kroner.

Det andre Elle-nummeret som trykkes hos Ålgård ble sendt til trykkeriet i forrige uke.

– Det er jo litt moro at vi velger et norsk trykkeri. Jeg kan ikke huske, i de 20 årene Elle har eksistert, at vi noen gang har trykket i Norge, sier Elle-sjef Signy Fardal.

Hun og Elle fikk nye eiere før sommeren. Det skjedde etter at danske Egmont Publishing ikke kom til enighet med franske Lagardère Active, eieren av Elle-merkevaren, om å forlenge eksisterende lisensavtale.

Bladet var på vei mot nedleggelse, og hoppet over noen utgaver, før det i mai ble klart at bloggnettverket United Influencers overtar den norske utgaven.

United Influencers (UI) driver med markedsføring via innflytelsesrike profiler. Formelt er det United Publishing, som eies av samme holdingselskap, som nå står bak Elle. 

Alene og bitte små

Fardal forklarer at det er annerledes å forhandle trykkerikontrakt som enkeltstående magasin enn som del av et stort magasinforlag som Egmont.

– Vi har vært en del av Egmont i ti år, og har vært med på Egmonts mengderabattavtaler. Nå sist var det et trykkeri i Polen, før det har det vært Danmark, Sverige og Finland, sier hun.

– Nå er vi alene og bitte små, og da vi var ute og shoppet kikket vi selvfølgelig på trykkerier som har trykket Elle tidligere. Men det var Ålgård som kunne konkurrere både på pris og kvalitet. 

Elle hadde et godkjent opplag på 23.346 eksemplarer i fjor, men trykker ifølge Fardal rundt 35.000 blader i 11 årlige utgaver. 

Norsk fordel

For daglig leder Bjarte Løyning i Ålgård Offset er Elle en god referansekunde. Han tror en kombinasjon av pris, kvalitet og leveringstid gjorde at valget falt på Ålgård. Det spilte også en rolle at trykkeriet er norsk.

Ålgård Offset med nybygg i bakgrunnen. Styreformann og eier Tom Bjarte Norland (til venstre) og daglig leder Paul Bjarte Løyning i Ålgård Offset. ---
Ålgård Offset med nybygg i bakgrunnen. Styreformann og eier Tom Bjarte Norland (til venstre) og daglig leder Paul Bjarte Løyning i Ålgård Offset. ---

– Historisk sett har det vært et høyere kostnadsnivå i Norge, men den forskjellen er vesentlig mindre nå, sier Løyning.

– Hvorfor det?

– Det skyldes valutasituasjonen, og høy effektivitet hos oss i forhold til mange utenlandske trykkerier på grunn av høy grad av automatisering og moderne utstyr, sier han.

Ålgård Offset doblet i 2016 resultat før skatt fra åtte til 16 millioner kroner. 

– Det var noen valutaeffekter som slo inn, men hvis du ser på driften økte resultatet fra 11 til 16 millioner kroner. Det skyldes en god produksjon der vi har veldig flinke folk i bedriften, en god utnyttelse av utstyret og en gunstig valutasituasjon.

I år investerer Ålgård Offset 100 millioner kroner i utstyr og bygg i år.

– Vi hadde nådd kapasitetstaket, sier Løyning.

Han avviser at trykkeriet har solgt sine tjenester på billigsalg for å få magasintrykkingen hjem til Norge og det oljekriserammede sørvestlandet.

– Nei, vi går aldri inn på avtaler som ikke gir oss et bidrag. Men vi har etter hvert blitt konkurransedyktige på veldig mange ting overfor utlandet ved å øke effektiviteten i bedriften Vi har veldig liten administrasjon, og de fleste er i «skikkelig arbeid» i produksjonen, sier Løyning.(Vilkår)

Se hvordan Støre må lete etter ordene når han forklarer Aps valgstrategi
Ap-leder Jonas Gahr Støre sier man bør være varsom med å feire tallene om oppgang i norsk økonomi. Samtidig avfeier han at tallene passer Arbeiderpartiets valgkampstrategi dårlig. Men da han skal forklare APs strategi må han lete etter ordene.
01:13
Publisert: