Høyesterett har avvist å behandle anken i straffesaken der kunstner Odd Nerdrum (70) ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for skattesvik. Dermed er dommen rettskraftig.

-Dommen er endelig nå. Vi fikk medhold i det meste vi argumentere for, og straffen ble redusert i lagmannsretten. Saken ble anket fra begge parter, og vi tar til etterretning at Høyesterett ikke vil heve eller senke straffen. Det har retten avvist, sier Nerdrums forsvarer, John Christian Elden, til DN.

Helseproblemer

Elden er nå mest opptatt av at hans klient skal slippe å sitte i fengsel. Nerdrum er 70 år, og har helseproblemer.

- Straffen er såpass lav at han har en mulighet til å unngå soning i fengsel, nå starter jobben med å sørge for at han unngår fengselssoning, sier Elden til DN.

Han er bekymret for hva som vil skje med Nerdrum hvis han havner bak lås og slå.

-Siden straffen er på under ett år, er det en rekke muligheter, som åpen soning, frigangssoning eller fotlenke. Å plassere han i fengselsanstalt er i realiteten det samme som å ta livet av hans kunstneriske skaperkraft, sier forsvareren.

Ett år og åtte måneder

Nerdrum ble i juni 2012 ble dømt til fengsel i to år og ti måneder i Borgarting lagmannsrett for å ha solgt kunst for nesten 14 millioner kroner uten å føre opp inntektene i selvangivelsen. Kunstneren anket dommen til Høyesterett, som opphevet dommen fordi den var for dårlig begrunnet. Høyesterett sendte ankesaken tilbake til lagmannsretten.

Lagmannsretten ga Nerdrum medhold i at han hadde beskattet beløpene som ble overført mellom Nerdrums galleri i New York og hans islandske bankkonto, men ikke av de 900.000 dollarene som lå i hans østerrikske bankboks.

I retten ble han dømt til ett år og åtte måneders fengsel, derav ett år ubetinget. Nerdrum anket straffeutmålingen. Det er denne anken Høyestrett nå har avvist.

Flere rettssaker

Kunstneren måtte også møte i retten tidligere denne måneden etter at The Nerdrum Institute har saksøkt ham for 23 millioner kroner

Årsaken er at han i 2012 trakk seg fra en avtale fra 2009 om at instituttet skulle formidle, markedsføre og ha enerett på å selge hans kunst i ti år.

Les også:

Høyesterett avviser Odd Nerdrums straffesak

– Jeg oppfattet at hun psyket meg kraftig ned dnPlus

Røkke anbefalte First House til Nerdrum  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.