Larvik tingrett skal ta stilling til om Odd Nerdrum er erstatningspliktig etter å ha gått fra en avtale med sine tidligere samarbeidspartnere i The Nerdrum Institute (TNI).

Nerdrum ber seg helt frifunnet og mener at det var The Nerdrum Institute som brøt den omtvistede avtalen, og ikke han selv. Derfor var han i sin fulle rett til å gå fra avtalen bare to år etter at han forpliktet seg for ti år.

Det er satt av to dager til saken, som starter tirsdag morgen.

Enerettsavtale

Den omstridte avtalen ble inngått mellom Nerdrum og TNI i 2009. The Nerdrum Institute, kunstmenneskene Bjørn Li, Kjell Wenstad og Allis Helleland, skulle ha enerett på å formidle, markedsføre og selge Nerdrums kunst i ti år, mot 50 prosent av inntektene. Etter bare to år varslet Nerdrum at han ville ut av avtalen. Han mente at The Nerdrum Institute ikke hadde levert varene når det gjaldt å markedsføre hans kunst.

– Bakgrunnen for at Nerdrum inngikk samarbeidsavtalen var løftet om at det skulle arbeides intensivt for deltagelse på internasjonale museumsutstillinger. Et slikt arbeid er ikke utført i tråd med kontrakten, står det i sluttinnlegget fra Nerdrums advokat Stein E. Hove til Larvik tingrett.

– Avtalen kan heves da The Nerdrum Institute vesentlig har misligholdt sine plikter etter denne. Avviket mellom det TNI er forpliktet til å levere og det de faktisk har levert er vesentlig. I løpet av de to første årene ble det ikke skapt noen ny aktivitet, skriver Hove.

Nerdrum er også misfornøyd med at den ene av de tre aksjonærene i TNI, tidligere direktør ved Nasjonalmuseet, Allis Helleland, var for lite involvert. Fra Nerdrums side hevdes det at han inngikk kontrakten blant annet fordi Helleland skulle jobbe for ham.

– (...) da det i ettertid viser seg at Helleland bare hadde aksjeandel på 20 prosent, og således ikke har vært tilstrekkelig involvert i arbeidet etter kontrakten, er dette i seg selv et vesentlig avtalebrudd, står det i dokumentet.

Det er også et stridstema om avtalen er uoppsigelig i tiårsperioden. Nerdrum hevder at han ikke ville inngått avtalen dersom det ikke var mulig å si den opp.

23 millioner

The Nerdrum Institute er av en helt annen oppfatning. Instituttets advokat Espen Komnæs skriver i sitt sluttinnlegg at instituttet aktivt og lojalt tok skritt for å fremme Nerdrums kunst. Han mener Wenstad, Helleland og Li «utførte et omfattende stykke arbeid for å styrke interessen for Nerdrum», og ikke misligholdt avtalen på noe punkt.

– Instituttet har ikke på noe tidspunkt godtatt Nerdrums ensidige terminering av avtaleforholdet, skriver advokaten, som mener at TNI har tapt mye på Nerdrums oppsigelse av avtalen.

– (...) handlingen førte til et omgående og betydelig tap for TNI, som har mistet hele inntektskilden som var basis for etableringen av selskapet og den arbeidsinnsatsen selskapet og de tre aktive deltagerne har lagt ned til beste for Nerdrum og hans kunst, står det i sluttinnlegget.

Erstatningskravet er satt til 23 millioner kroner, men TNI har varslet retten om at dette kan bli hevet i løpet av rettssaken. Det er satt av to dager i Larvik tingrett for rettsforhandlingene som begynner 2. september.

 

Les også:

Saksøkt av eget institutt dnPlus

First House og hjelpeløshetens tempeldans

Fryser utbetalinger etter regnskapsrot

«Beatles»-flopp på kino

Norges største tv-selskap faller igjen

Tar regningen for New York-scene dnPlus

Rai rai for Hellbillies - lite liv for D.D.E  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.