Odd Nerdrum har vært involvert i to parallelle saker i rettssystemet: En straffesak hvor han er tiltalt for grov skattesvindel, og en sivil sak hvor Nerdrum har saksøkt Skatt øst. Begge sakene dreier seg om de samme pengene som skattemyndighetene mener Nerdrum har unndratt skatt.

Det er i sistnevnte sivile sak at dommen nå faller. Nerdrum saksøkte Skatt øst etter at han han fikk et skattekrav på inntekter på over 14 millioner kroner. Skatt øst mener Nerdrum begikk grove skatteunndragelser da han i perioden 1998 til 2001 plasserte tilsammen 900.000 dollar i en bankboks i Østerrike uten å skatte av pengene i Norge.

Nerdrum på sin side mener pengene ikke var å regne som inntekt, men som en sikkerhet i tilfelle han ble saksøkt, etter at malingen skal ha begynt å renne av 32 av hans malerier. Dette tror ikke Lagmannsretten på og mener pengene i bankboksen er skattbar inntekt.

Bruttobeløpet på vel 14 millioner kroner ble senere redusert med 3,5 millioner kroner, ettersom en del av inntektene viste seg å være rapportert og skattet av i Norge. Dermed gjenstår et skattekrav knyttet til inntekter på 10,3 millioner kroner. Dette opprettholdes ved dommen i Borgarting lagmannsrett.

Nerdrum mener at et vedtak i Skatteklagenemnda i hans disfavør er vilkårlig, urimelig og tilfeldig. Han hevder samme inntekt er tatt til beskatning flere ganger. Han gikk derfor til sak mot Skatt øst for å få etterligningen opphevet.

Hans advokat Pål Berg hevdet at skattesaken mot Nerdrum bygget mye på mistenksomhet fra myndighetene, og mot Nerdrum som hadde havnet i en vanskelig situasjon med bildene.

Nerdrum tapte første runde i Oslo tingrett, men anket saken videre til Borgarting lagmannsrett.

I rettssaken kom det frem at Nerdrum møtte sin revisor Bente Sletten med plastposer fulle av bilag en gang i året. Bilag for inntektene sine hadde han imidlertid aldri med, selv om Sletten hvert år ba ham ta med disse.

– Regnskaper har vært mangelfulle og dermed gjort det vanskelig å kontrollere hva som hadde skjedd, sa assisterende regjeringsadvokat Tolle Stabell, som representerte Skatt øst i retten.

Straffesaken mot Nerdrum ble avholdt i Høyesterett for ett år siden. Da ble straffedommen på to år og ti måneders fengsel i lagmannsretten opphevet og sendt tilbake for ny behandling i Borgarting lagmannsrett. Denne saken kommer opp igjen i mai.

- Straffesaken må gå dypere inn i den eventuelle sammenhengen mellom de ulike beløpene som saken omfatter, og gå nærmere inn på det egentlige faktum. I skattesaken er det slik at hvis det har skjedd en dobbeltbeskatning, så er den basert på Nerdrums egne mangelfulle opplsyninger og rammer dermed ham selv, sier lagdommer Vincent Galtung ved Borgarting lagmannsrett.

Odd Nerdrum er av Borgarting lagmannsrett dømt til å betale 103.950 kroner i saksomkostninger til staten ved Skatt øst.

Dagens Næringsliv har ikke oppnådd kontakt med Nerdrums advokat Pål Berg.

Les også:
Nå kommer selvangivelsen
Storebrand Bank setter ned lånerenten med 0,3 prosentpoeng (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.