Odd Nerdrum anker straffen på ett år og åtte måneders fengsel til Høyesterett. Hele straffen bør gjøres betinget, mener advokat John Christian Elden.

Nerdrum ble i juni dømt til ett år og åtte måneders fengsel for grovt skattesvik knyttet til salg av flere bilder på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet. Åtte måneder av straffen ble gjort betinget.

Forrige gang han anket til Høyesterett i samme sak, kom landets øverste domstol til at sentrale deler av dommen var for dårlig begrunnet og sendte saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Den 70 år gamle kunstneren får uansett mest sannsynlig svært snille soningsvilkår og kan muligens slippe soning i anstalt.

Elden understreker overfor NTB at det så langt bare er levert en foreløpig anke til Høyesterett, og at den gjelder utelukkende straffeutmålingen på ett år og åtte måneders fengsel.

Borgarting lagmannsrett gjorde åtte måneder av straffen betinget, da Odd Nerdrum ble dømt for grovt skattesvik i forbindelse med salg av flere bilder på slutten av 1990- og starten av 2000-tallet.

Nå ber kunstnerens forsvarer Høyesterett vurdere om ikke hele straffen bør gjøres betinget, hvilket ville bety at Nerdrum ikke trenger å sone noe av den.

– Med den kraftige reduksjonen lagmannsretten gjorde for skatteunndragelsen og at saken er over ti år gammel, burde straffen vært gjort betinget i sin helhet. Vi har bedre saker å bruke fengselsplasser til, sier Elden til NTB.

Fikk redusert straff

Saken til Nerdrum har vært oppe for Høyesterett en gang tidligere. Da kom landets øverste domstol til at sentrale deler av dommen var for dårlig begrunnet og sendte saken tilbake til lagmannsretten for ny behandling.

Det var i denne tredje rettslige behandlingen av skyldspørsmålet at Nerdrum fikk halvert beløpet som skulle vært unndratt skatt og nesten halvert den opprinnelige straffen.

Forholdene han er dømt for skriver seg tilbake til årene før og etter årtusenskiftet, da han solgte flere bilder i New York.

I forbindelse med granskningen av skatteforholdene hans ble det blant annet funnet 900.000 dollar i en bankboks i Østerrike og avdekket at han delvis fikk betalt med sjekk. Disse omstendighetene, skriver retten i dommen, taler «klart for at formålet med ordningen var skatteunndragelse».

Ser på alternativer

Den 70 år gamle kunstneren får uansett mest sannsynlig svært snille soningsvilkår om anken skulle bli avvist eller forkastet, og kan muligens slippe å sone i anstalt i det hele tatt. Elden peker på at en straff på under ett år gir mange muligheter for soning uten murer.

Det kan bli aktuelt å trekke anken, dersom en slik mulighet blir tilgjengelig.

– Vi ser parallelt på muligheter for soning utenom fengsel, og det vil bli avgjørende for hvorvidt vi opprettholder anken, sier Elden.

Et tilleggsmoment er Odd Nerdrums sykdom, under rettssaken kom det fram at han led av tvangstanker og har Tourettes syndrom. Det er en aktuell problemstilling om det er medisinsk forsvarlig på plassere kunstneren bak murene.

I så fall gir straffeprosessloven mulighet for at utsettelse av fengselsstraff kan innvilges av helsemessige grunner.

Les også på DN.no:

Dette kreves for å komme inn på de mest populære studiene

Ukraina: – Her er beviset på at opprørere skjøt ned fly

- Investorene jakter sikre plasseringer  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.