Rådgiver i Skatt øst, Gro Kari Venstad var tydelig på at skattemyndighetene har fulgt kontantstrømmen mellom Forum gallery og Nerdrums kontoer for å beregne hva kunstneren skyldte i skatt.

– Dere har ikke tatt den andre tilnærmingen og tatt utgangspunkt i hvor mange bilder det er solgt, for hvor mye og når? spurte Nerdrums forsvarer, John Christian Elden i retten.

– Da må du ha en oversikt over antall bilder og hvilke bilder du har som utgangspunkt, og de listene, med verkslister, kan vi ikke bruke sånn som de fungerer, svarte Venstad.

Hun forklarte videre at hun hadde bedt om informasjon fra Nerdrum gjentatte ganger, men aldri hadde fått svar nok til å ta utgangspunkt i verkslistene.

13,8 millioner

Nerdrum står tiltalt for å ha unndratt 13,8 millioner kroner fra skattemyndighetene.

Under rettens tredje dag vitnet to islandske revisorer, samt Venstad, og revisor Tom Frode Væringstad i Skatt øst.

Venstad fikk gjentatte spørsmål om grunnlaget for bokettersynet som hun gjennomførte i 2007. Forsvaret mener skattemyndighetene har talt en del av summene dobbelt.

Venstad understreket at skattemyndighetene i de første årene av ettersynet med Nerdrum ikke hadde fått informasjon om de 900.000 dollarene Nerdrum hadde i en bankboks i Østerrike. Det fikk de først vite i 2005.

Prøver gallerieier

– Vi kan ikke se oss blinde på tekst, det finnes tall også, sa Venstad på spørsmål om avtalen mellom Forum gallery og Nerdrum.

Aktor Asbjørg Lykkjen mener man i løpet av dagen fikk fastslått at 325.000 dollar, som er en del av overføringene fra galleriet til Nerdrum, er betaling for nye malerier, og ikke malerier mellom 1998 og 2001. Hun vedgikk overfor DN at man ennå ikke har fått forklart hva de resterende 450.000 dollarene gjelder.

Torsdag skal aktoratet forsøke å få gallerieier Robert Fishko i tale. Fredag avsluttes hovedforhandlingen med prosedyrer.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.