Kunstneren Hariton Pushwagner markerer 75-års jubileum med i alt syv større utstillinger i Norge i år. Nå går det mot slutten på en travel sommer for kunstneren, og Pushwagner skal etter planen ankomme Tjuvholmen i båt klokken 18.00 ikveld.

Daglig leder Rolf Stavnem ved Fineart på Tjuvholmen sier han alltid er spent før kunståpninger.

- Vi har 8000 forhåndspåmeldte på Facebook, men hvis halvparten kommer så blir det totalt kaos her, sier Stavnem.

Stavnem bekrefter at det allerede før åpning er blitt solgt kunst av Pushwagner for over to millioner kroner. 

– Hvem er kjøperne?

– Det er alt fra studenter til seriøse kunstsamlere. Vi venter besøk av samlere både fra Tyskland og USA, sier Stavnem .

Les også: Pushwagner solgte for 6,2 mill. på en uke

Dobling i verdi på ett år

Rolf Stavnem har opplevd bonanza tidligere på Finart. Da galleriet åpnet nytt lokale på Tjuvholmen i august ifjor med en storstilt utstilling av Pushwagner, ble det solgt trykk og malerier for 13 millioner kroner. Bare i løpet av det siste året har det skjedd en dramatisk utvikling på prisnivået for Pushwagner.

Pushwagners «Morgue» stilles ut for første gang. Bildet er ikke til salgs, men Rolf Stavnem sier det er mulig å gå i dialog med kunstneren om et mulig kjøp. Pris vil da trolig ligge på over to millioner kroner.
Pushwagners «Morgue» stilles ut for første gang. Bildet er ikke til salgs, men Rolf Stavnem sier det er mulig å gå i dialog med kunstneren om et mulig kjøp. Pris vil da trolig ligge på over to millioner kroner. (Foto: Elin Høyland)

Stavnem sier prisene på enkelte trykk har doblet seg i verdi. Enkelte malerier og trykk, som fortsatt er tilgjengelige for salg, har økt med 40-50 prosent.

– Det beste eksemplet er «Selvportrett». Dette håndkolorerte trykket gikk ifjor for 250.000 kroner på utsillingen her. Nå har vi solgt det samme trykket for 450.000 kroner, sier Stavnem, og viser rundt i lokalet hvor Pushwagner fyller over 2000 kvadratmeter med kunst på veggene.

Her henger det nye og gamle verk, malerier som aldri før er blitt vist, og store deler av den såkalte New York-frisen, som er et av Pushwagners kunstneriske høydepunkt. Denne frisen, som består av ialt 44 bilder, er i Pushwagners private eie.

– Den er ikke til salgs. Han selger ikke for 50 millioner kroner engang, sier Stavnem.

– Det er ingen samtidskunstnere som er i nærheten av Pushwagner. Hvis vi har en utstilling med Bjarne Melgaard og selger for tre-fire millioner kroner, så er det fantastisk bra, sier Stavnem.

Det dyreste maleriet på utstillingen er «Nightlife» som er priset til 1,5 millioner kroner. Det er første gang dette maleriet blir vist på utstilling.

Suksess på Soli Brug

22. august i år åpnet Pushwagner utstilling på Soli Brug utenfor Sarpsborg. Den utstillingen pågår fortsatt, og da DN nylig skrev om saken var det omsatt kunst av Pushwagner for 6,2 millioner kroner på en drøy uke.

Kunst­ekspert Morten Zondag mener populariteten kommer av en blanding av Pushwagner selv, kunstnermyten og apparatet rundt ham.

– Det er imponerende at han klarer å oppnå så høye priser for en type bilder som mange vil hevde er mer dekorative enn kunstnerisk interessante, uttalte Zondag til DN.

Søndag åpner Pushwagner utstilling på Flø i Studio Hugo Opdal. Det blir hans siste store jubileumsutstilling i år.

Les også: Prisene for norsk kunst er på vei opp igjen

Se DNtv: Her er kunsten ingen vil ha

Her er kunsten ingen vil ha
Kunstmarkedet er tilbake på topp etter syv år med nedtur. Men noe er fortsatt svært tungsolgt.
01:54
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.