Torsdag åpnet Galleri Fineart i Oslo en stor utstilling med de to anerkjente, og tidvis svært kontroversielle, kunstnerne Bjarne Melgaard (50) og Sverre Bjertnes (41).
Det fargerike samarbeidet bygger blant annet på tekstene til den avdøde forfatteren Stig Sæterbakken, noe som allerede har resultert i utstillinger tidligere i år av malerier og skulpturer på Galleri Brandstrup og av etsninger og en skulpturinstallasjon på Rod Bianco.
«Passer i de fleste hjem»
Peniser, porno og rå sex har preget kunsten de to har samarbeidet om tidligere.
Men hos Galleri Fineart er trykkene og de håndmalte bildene på papir, overtegnet av Melgaard og Bjertnes med tusj og oljestift, fri for tematikk som kunne fått svigermor til å sette kaffen i halsen.
– Både Sverre og Bjarne har vært litt «samlernes kunstnere» til nå. Men nå har de truffet et yngre publikum. Det er bilder som passer i de fleste hjem, sier daglig leder Rolf Stavnem (44).
Han opplyser at forhåndsvisningen tidligere i uken og vernissasjen onsdag kveld ga et salg av grafikk og originalarbeider på tre millioner kroner før utstillingen åpnet offisielt torsdag.
Det gode salget skyldes blant annet at det er trykket opp grafikk i serier på opptil 60 eksemplarer, som selges for rundt 7000 kroner per stykk.
– Prisnivået gjør dem tilgjengelige for en bredere målgruppe, sier han.
Kontrovers rundt domenenavn
Bred målgruppe er et nøkkelord for Galleri Fineart, som startet som et rendyrket auksjonshus for kunst på nett i 2001 og ble kjøpt opp av Aller Media i 2011.
Stavnem har ikke kviet seg for å tråkke konkurrenter på tærne i markedsføringen av Galleriet, og ble i 2015 tatt for å ha kapret domenenavnene til flere av Norges mest profilerte kunstnere.
Via ulike selskaper hadde Stavnem registrert hele 54 ulike domenenavn med tilknytning til kunstnere som Bjarne Melgaard, Inger Sitter, Tom Sandberg, Sverre Koren Bjertnæs, Magne Furuholmen, Dag Alveng, Frank Brunner, Lars Elling, Håkon Gullvåg og Jens Johannessen.
Stavnem sier i dag at dette i de fleste tilfeller var gjort i forståelse med kunstnerne, som ønsket eksponering av sine bilder.
– Alle kunstnere som ønsket kontroll over domenet har selvfølgelig fått det, ifølge Stavnem.
Høsten 2016 kvittet Aller Media seg med kunstgalleriet. Kjøpere var Stavnem selv og et knippe pengesterke kunstinteressenter, blant dem finansrådgiver Eirik Bergh (42) og Tor Olav Trøims høyre hånd, den tidligere Clarkson Platou-megleren Magnus Halvorsen (37).
I 2017 økte omsetningen kraftig til 79 millioner kroner, mot vel 59 millioner kroner i den foregående 15-månedersperioden, som skyldes omlegging fra Aller-systemets avvikende regnskapsår.
Rolf Stavnem gir fotograf David Yarrow mye av æren for at salget gjorde et byks i 2017.
Yarrows enorme formater gir følelsen av å komme nesten ubehagelig tett på ville dyr som løver, elefanter og isbjørner.
– Vi solgte for 16 millioner kroner på den utstillingen alene. 90 bilder, sier Stavnem.
Starter franchise
Neste skritt er å utvide Galleri Fineart til resten av landet.
– Vi har laget et franchisekonsept, der lokale gallerier kan bli Fineart-utsalg. Vi er kommet lengst i Bergen, Trondheim og Stavanger, men det er også potensial i Kristiansand. Jeg håper i hvert fall en av disse åpner i 2018, sier Stavnem.
Han sier franchisetagerne vil bygge på Finearts opplegg og systemer, og at Finearts utstillinger vil bli vist i de nye utsalgene.
– Skal dere lage et slags Rema 1000-konsept for kunst?
– Nei, det er ikke riktig, men det blir en kjede basert på det største og beste galleriet, som har vokst fra null i 2000 til å ha 200.000 registrerte kunder i dag, sier Stavnem.(Vilkår)