Odd Nerdrum (70) er tiltalt for å ha lurt unna 13,8 millioner kroner fra skattemyndighetene i Norge. Fredag holdt aktor og forsvarer prosedyrer i Borgarting lagmannsrett.

Nerdrum var tilstede i retten fredag, etter å ha vært fraværende både onsdag og torsdag. Han satt for det meste med øynene lukket mens aktor Asbjørg Lykkjen trakk frem påtalemyndighetenes bevis mot han.

- Det er ingen tvil om at påtalemyndigheten og forsvaret har forskjellig syn på saken. Det har vært en rekke selvmotsigelser og endringer i forklaringer underveis i saken, sa Lykkjen i sin prosedyre.

Hun la derfor ned påstand om to år og ti måneders fengsel for kunstneren.

Nerdrum forklarte seg tirsdag om pengene, som han mener stammer fra et slags lån, fra hans amerikanske galleri, Forum gallery.

Kunstneren påstår disse pengene var en økonomisk buffer, med tanke på fremtidige potensielle erstatningskrav for opp mot 40 malerier der malingen hadde begynt å renne.

- Han har åpenbart ikke gitt riktige opplysninger, verken til ligningskontoret, til politiet og påtalemyndigheten og underveis i rettssaken. Nerdrum mangler troverdighet, sa Lykkjen.

Nerdrum og hans forsvarere, John Christian Elden og Pål Berg, mener Skattemyndighetene har talt pengene dobbelt, og at Nerdrum har skattet av pengene både på Island og i Norge.

Kunstneren ble dømt til to år og ti måneder i fengsel i forrige runde i lagmannsretten. Denne dommen ble opphevet av Høyesterett og sendt tilbake til lagmannsretten, grunnet mangler i spørsmålet om hvilke verdier som var beskattet.

I den sivile rettssaken, der Nerdrum har saksøkt skattemyndighetene, ble beløpet han skal ha unndratt skatt redusert til 10,3 millioner kroner, men dette er ikke tatt hensyn til i straffesaken mot Nerdrum.

Forsvarer John Christian Elden var like etter klokken halv tolv i gang med sin prosedyre. Han er sterkt kritisk til politiets etterforskning av saken, og mener det er betenkelig at politiet ikke har snakket med gallerieeier Robert Fishko.

- Jeg kan ikke se annet enn at vi står i en diskusjon om 900.000 dollar, sa Elden i prosedyren.

De pengene er de Nerdrum oppbevarte i en bankboks i Østerrike. Elden mener påtalemyndigheten burde sett bort fra de to andre hovedpunktene i tiltalen: overføringer på henholdsvis 450.000 dollar og 325.000 dollar fra Forum gallery til Nerdrum. Forsvaret mener disse pengene er skattet av - både i Norge og på Island - og at skattemyndighetene teller dobbelt.

-Det er uforståelig at tiltalen i sin helhet er opprettholdt, sa Elden i prosedyren.

Forsvarer Elden la ned påstand om full frifinnelse, med subsidiær påstand om mildest mulig straff.

- Det er intet behov for å kvele de kreative kreftene i Odd Nerdrum, sa Elden i sin prosedyre.

Elden mener politiet ikke har ført nok bevis for at Nerdrum har brutt ligningslovens bestemmelser.

- Hvis ikke de kan føre bevis for det skal ikke retten domfelle, sier forsvarer Elden til DN.

Dette tilbakevises av aktor Asbjørg Lykkjen.

- Påtalemyndigheten mener at situasjonen står i samme stilling som den gjorde forrige gang, og at tida som har gått mellom det må lastes Nerdrum selv, sier Lykkjen.

Hun mener Nerdrum og forsvarerne har trenert rettssaken og at man endrer på forklaringen og detaljer i saken hele tiden.

- Det gjør at jobben blir vanskelig for alle parter, sier Lykkjen.

Da Nerdrum selv fikk ordet mot slutten av dagen, gikk han ut mot behandlingen han har fått av rettssystemet og i det norske samfunnet.

- Siden jeg debuterte for 50 år siden har jeg hatt liten troverdighet og liten rettssikkerhet. Det har vært et forferdelig slit som jeg har levd med i 50 år, og det ville være forferdelig å ende mine dager i fengsel, uten å gjøre noe mer, sa Nerdrum.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.