Solvang krevde at forsikringsselskapet, AIG Europe, skulle å betale ut åtte millioner kroner i ansvarsforsikring. Han ville også ha dekket advokatkostnader på 1,4 millioner, men nådde ikke frem med kravet i Oslo tingrett.

Bakgrunnen for kravet fra eksadvokaten var at han tapte erstatningssaken etter salget av de to Edvard Munch-maleriene «Sangerinnen» og «Sykehusværelset» i 2004. Advokat Knut Solvang bisto forretningsmannen Roar Wedding, som kjøpte maleriene for 13 millioner. Ifølge den ferske dommen unnlot Solvang å fortelle at han selv hadde eierinteresser i kunstverkene og at Munch-maleriene var kjøpt av ham og fire andre for kun 4,7 millioner før de ble videresolgt til Wedding.

Brudd på advokatetikken

Borgarting lagmannsrett fastslo i januar ifjor at Knut Solvang må betale Roar Wedding 8,3 millioner kroner i erstatning. I dommen het det at adferden til den tidligere partneren i advokatselskapet Hodneland & Co var «grovt uaktsom og erstatningsbetingende», og at Solvang handlinger innebar «klare brudd på de advokatetiske regler».

Den tidligere advokaten forsøkte å få lempet erstatningsansvaret i lagmannsretten. 70-åringen viste til at han nå er pensjonist, og at familien og hans mindreårige barn ville lide dersom han måtte selge huset til en verdi av 18 millioner. Borgarting fastslo at dette «kan vanskelig tillegges vekt» og fant ikke grunnlag for å lempe på Knut Solvangs ansvar.

Kunsthandler Svein Arne Hagen forespeilet Wedding at de to Munch-maleriene kunne videreselges for 17–18 millioner og satte forretningsmannen i kontakt med advokat Solvang i januar 2004, ifølge lagmannsretten.

«En markant overpris»

Men forsøkene på å selge «Sangerinnen» og «Sykehusværelset» mislyktes, og våren 2005 fikk Roar Wedding kjennskap til at maleriene var kjøpt av Knut Solvang, Svein Arne Hagen og tre andre for kun 4,7 millioner noen måneder før han selv hadde betalt 13 millioner for de samme kunstverkene. Borgarting fastslo at kjøpesummen «var en markant overpris», og eksperter fra auksjonshuset Sotheby’s, Kaare Berntsen og Blomqvist Kunsthandel anslo den samlede verdien på Munch-verkene til mellom 1,5 og 3,6 millioner kroner.

– Saken er over for min del. Jeg har fått betalt erstatningsbeløpet, sier Roar Wedding til DN.no.

Advokat Espen Komnæs er Knut Solvangs prosessfullmektig i søksmålet mot AIG Europe, og skriver i en sms at de vil gjennomgå dommen over påske og vurdere om det er grunnlag for å anke rettsavgjørelsen. Solvang har ikke besvart DN.no sine henvendelser.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.