Stein Erik Hagen er denne uken på World Economic Forum (WEF) i Davos. Mandag deltok døtrene Camilla Hagen Sørli og Caroline Hagen Kjos på den tradisjonelle fondue-middagen til Kristin G. Andresen og Ferd-eier Johan H. Andresen.

Men straks WEF-uken er over, setter Stein Erik Hagen seg på flyet nordover. Denne gang til Aalborg, for å åpne en kunstutstilling lørdag formiddag sammen med Dronning Margrethe av Danmark og den norske artisten Anne Grete Preus.

– Ja, det er riktig. Jeg ankommer Aalborg rett fra Davos, mens 50 gjester ankommer direkte fra Norge. Anne Grete kommer med flyet fra Oslo, skriver Stein Erik Hagen i en tekstmelding.

Hagens personlige assistent, Sidsel Rydland, utfyller:

– Dronningen foretar den offisielle åpningen og gjestene ankommer direkte til museet for dette, skriver Rydland til DN.

Stein Erik Hagen i Davos denne uken.
Stein Erik Hagen i Davos denne uken. (Foto: Orjan F. Ellingvag)

«En orgie av surrealisme»

Utstillingen vises på Kunsten Museum of Modern Art Aalborg, og heter «Nordisk modernisme – Inventing the Future».

Den er basert på Stein Erik Hagens kunstsamling, den såkalte Canica Kunstsamling.

– 165 verk vises på utstillingen, hvorav 120 er fra Canica-samlingen, sier museumsdirektør Gitte Ørskou ved Kunsten.

«Befruktning» (1933) av Vilhelm Bjerke-Petersen er blant verkene som stilles ut i Aalborg. Tilhører Canica Kunstsamling.
«Befruktning» (1933) av Vilhelm Bjerke-Petersen er blant verkene som stilles ut i Aalborg. Tilhører Canica Kunstsamling. (Foto: Canica Kunstsamling.)

«Utstillingen tar for seg perioden 1910–1960. Det var en tid da nordisk kunst eksploderte i en orgie av surrealisme og subjektivitet og forandret fremtidens kunstforståelse radikalt», skriver museet.

Ørskou forteller at utstillingen er kommet i stand gjennom kontakt med Steinar Gjessing, kunsthistorikeren som bygget opp Canica Kunstsamling for Stein Erik Hagen.

Gjessing var tidligere førstekonservator ved Samtidsmuseet.

Anne Grete Preus er blant gjestene som flys til Stein Erik Hagens kunstutstilling i Aalborg kommende helg
Anne Grete Preus er blant gjestene som flys til Stein Erik Hagens kunstutstilling i Aalborg kommende helg (Foto: Roald, Berit,/NTB scanpix)

Til åpningen kommer Dronning Margrethe og Aud Kolberg, Norges ambassadør til Danmark. I tillegg kommer altså Stein Erik Hagen, Anne Grete Preus og en flybåren flokk på rundt 50 øvrige Hagen-gjester.

Privat omvisning

Dronningen får først en privat omvisning sammen med Hagen, før hun deltar i et frokostselskap for særlig inviterte.

– Dronningen har ønsket en privat omvisning i forkant av åpningen og har med Stein Erik Hagen og noen øvrige gjester, sier Ørskou.

– Pleier Dronningen å åpne kunstutstillinger i Aalborg?

– Nei, det er mange år siden hun var i Aalborg, men hun er jo meget kunstinteressert.

– Utstillingen viser hvordan de norske, danske og svenske kunstnerne påvirket hverandre i første halvdel av forrige århundre. Det var en intens kontakt mellom kunstnere fra de nordiske landene i denne perioden, særlig under de to verdenskrigene da de fant sammen i Oslo, København og Stockholm, sier Ørskou.

Danske kunstnere som Vilhelm Lundstrøm, Franciska Clausen og Asger Jorn er representert, sammen med norske og svenske kolleger som Thorvald Hellesen, Ragnhild Keyser, Otto G. Carlslund, Gösta Adrian-Nielsen og Erik Olson.

– Hva er det som er spesielt med Canica-samlingen?

– Det er en kjempestor samling, som er kjøpt med et kunsthistorisk blikk. Det er kjøpt mange verker som vi ikke tidligere har sett, på auksjoner rundt omkring i verden. Det er en virkelig modig og kunsthistorisk viktig samling, sier Ørskou.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Her svarer Dagbladets redaktør på sex-kritikken
Dagbladet ble kritisert for å ha seks saker om sex på Dagbladet.no på samme dag. I denne videoen svarer Dagbladets redaktør Alexandra Beverfjord på kritikkken.
01:42
Publisert: