Høsten 2017 kjøpte investor Stein Erik Hagen et gigantisk, selvlysende, kunstig tre på festivalen Burning Man i Black Rock-ørkenen i Nevada.

Han bestemte seg raskt for å gi treet i gave til Oslo kommune, og siden det har en rekke forskjellige steder blitt vurdert som aktuelle plasseringer av det 18 meter kunstverket «Tree of Ténéré» av kunstneren Alexander Green.

Hagen selv har vært begeistret for tanken om at treet skal bli satt opp sammen med Sofienbergparkens eik, bjørk, og kastanjetrær.

Oslo kommune har trukket frem Myraløkka, Kuba, Langkaia, Kontraskjæret og Vippetangen som de mest aktuelle stedene, i tillegg til Sofienbergparken.

Nå har imidlertid Oslo Havn kastet seg inn i kampen om treet. De vil også plassere kunstverket i en park – men denne skal være ny, midlertidig og ligge på Filipstad. Ifølge dokumenter DN har fått innsyn i, har prosjektledelsen vært i kontakt med Hagen om å få treet til Trettenparken, som skal ligge helt nede ved vannkanten ved siden av Skur 13.

Stein Erik Hagen kjøpte det 18 meter høye treet på festivalen Burning Man i Black Rock-ørkenen i 2017. Han deltok også på festivalen i fjor høst.
Stein Erik Hagen kjøpte det 18 meter høye treet på festivalen Burning Man i Black Rock-ørkenen i 2017. Han deltok også på festivalen i fjor høst. (Foto: Klaudia Lech)

Kontraktsforhandlinger

Inspirasjonskilden til kunstverket er et enslig tre som en gang vokste midt i Sahara-ørkenen, i Ténéré-regionen. Det fungerte som et samlingspunkt og hvilested for reisende gjennom ørkenen.

Kunstverket har 125.000 programmerbare led-lamper og lager et fargerikt lysspill som styres ved hjelp av datamaskiner.

I slutten av mars sendte Oslo Havn et brev til Hagens investeringsselskap Canica med tittelen «Oversendelse av kontrakt for plassering av Tree of Tenere på Filipstad». Kommunikasjonssjef Siv Ellen Omland i Oslo Havn vil ikke kommentere saken, og har heller ikke gitt innsyn i dokumentet. I begrunnelsen for avslaget om innsyn skriver Omland:

– Det foreligger ingen kontrakt og partene er i kontraktsforhandlinger.

Her er et forslag til hvordan aktivitetsparken på Filipstad skal se ut.
Her er et forslag til hvordan aktivitetsparken på Filipstad skal se ut. (Foto: Illustrasjon: Sweco/Oslo Havn)

Aktivitetspark

Trettenparken er på seks dekar, skal ha koste et par millioner kroner og ha en levetid på to til fem år. Stein Erik Hagen har tidligere foreslått at kommunen kan låne kunstverket i en tidsbegrenset periode.

– Vi har spilt inn at kommunen kan låne treet, for eksempel i tre til fem år. Da kan de si «pakk det sammen, vi vil ikke ha det lenger». Eller de kan ønske å forlenge perioden. Eller de kan si at de vil motta gaven på varig basis, sa han til DN i august.

Oslo Havn har foreslått at parken skal fungere som en aktivitetspark og foreslår at parken kan fylles med: sandvolleyballbane, klatrevegg, grillplasser, grøntområder og løpebane.

Parken skal bli en del av Havnepromenaden og skal etableres i forbindelse med kåringen av Oslo som europeisk miljøhovedstad i 2019.

Parken skal ligge ved siden av Skur 13, tvers ovenfor Tjuvholmen.
Parken skal ligge ved siden av Skur 13, tvers ovenfor Tjuvholmen. (Foto: Oslo Havn)

Skal opp til høsten

Stein Erik Hagen vil ikke kommentere saken.

– Ingen kommentar. Vi er enige om at det er kommunen som uttaler seg med hensyn til plassering, skriver han i en tekstmelding.

Skulpturkonservator Ingrid Skard Skomedal i Oslo kommunes kunstsamling har oppgaven med å finne en egnet plassering for Hagens tre. Da DN skrev om de ulike alternativene i slutten av august i fjor var ikke Filipstad på listen.

Hun vil ikke kommentere om dette blir Tree of Ténérés endelige stoppested, men sier følgende:

– Det er et veldig hyggelig samarbeid og vi har et omforent ønske om å få treet opp høst 2019, skriver hun i en epost.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.