– Vi har spilt inn at kommunen kan låne treet, for eksempel i tre til fem år. Da kan de si «pakk det sammen, vi vil ikke ha det lenger». Eller de kan ønske å forlenge perioden. Eller de kan si at de vil motta gaven på varig basis, sier Stein Erik Hagen.

Det var høsten 2017 Hagen kjøpte et selvlysende og programmerbart, kunstig tre på Burning Man-festivalen i USA.

Stein Erik Hagen mener utlån av den selvlysende kunstinstallasjonen reduserer både usikkerhet om fremtiden og kommunens utgifter, sammenlignet med å gi bort treet som en ren gave.
Stein Erik Hagen mener utlån av den selvlysende kunstinstallasjonen reduserer både usikkerhet om fremtiden og kommunens utgifter, sammenlignet med å gi bort treet som en ren gave. (Foto: Klaudia Lech)

Burning Man er en ukelang festival som hvert år finner sted i Black Rock-ørkenen i Nevada. Navnet kommer av den rituelle brenningen av en høy mannsskulptur i tre ved avslutningen av festivalen.

I vinter sa investoren, Orkla-eieren og kunstsamleren Hagen at han ønsket å gi treet som en gave til Oslo, og at han håpet på en plassering der flest mulig kan få glede av det.

Uansett hvordan avtalen om en tidsavgrenset gave eller et utlån til slutt blir, lover Hagen å ta alle kostnader til blant annet installasjon, strøm og forsikring. Det fremgår av et brev til Oslo kommune i vår.

Tidligere har byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo sagt han er glad for at Stein Erik Hagen vil gi byen et tre.

– Jeg synes dette ser veldig spennende ut. Jeg tror treet kan bli en attraksjon for hele byen, sa Johansen etter et møte med Hagen om treet i februar.

Bygger «miniatyr» i Kina

Akkurat nå holder kunstneren Alexander Green og hans firma Symmetry Labs på å konstruere en åtte meter høy miniatyrutgave i Kina.

Dette treet skal testes ut nord i staten New York for å være sikker på at de tekniske løsningene tåler norsk vær og vind.

Parallelt har Oslo kommune og Hagen, assistert av eiendomsutvikler Erik Bøhler, startet prosessen med å finne et egnet sted for utplassering av treet i full størrelse.

Det blir rundt 14 meter høyt, med selvlysende blader med skiftende farger og mønstre som kan programmeres på ulike måter.

Men aller først skal Stein Erik Hagen tilbake til Nevada, sammen med kompisen Thor Halvorssen og sønnen Carl Erik Hagen. Flyet til Los Angeles gikk fredag morgen, og festivalen varer til 3. september i Black Rock Desert i Nevada.

– Det skal være et møte med kommunen når jeg kommer tilbake fra Burning Man. Da skal vi diskutere plassering, sier Hagen.

Foreslår seks ulike steder

Kommunen har allerede laget en liste med seks ulike, mulige plasseringer. Blant forslagene er Kontraskjæret, Vippetangen, Langkaia foran Operaen, og Sofienbergparken, som Hagen selv tidligere har uttrykt begeistring for.

– Vi finner sikkert en løsning. Det gjelder å finne en plassering som passer på alle måter. Vi får reise og se på det og så finner vi en løsning. Mange av disse forlagene er gode, sier han.

Karianne Bjellås Gilje, dekan ved avdeling for Design ved Kunsthøyskolen i Oslo, har tidligere anbefalt at innbyggerne må involveres og få være med å bestemme hvor treet skal stå.

– Det krever litt ydmykhet fra giveren, slik at mottageren får tenke litt på hvordan dette kan bli bra for innbyggerne og i byutviklingen. Om giveren ønsker seg et monument over eget ego, og foreslår hvor det skal stå, trengs det litt faglig motstand, sa Gilje tidligere i år.

Rina Mariann Hansen er kulturbyråd i Oslo.
Rina Mariann Hansen er kulturbyråd i Oslo. (Foto: Gunnar Lier)

Utfordringer i uterom

Styret i Kunstordningen i Oslo kommune behandler alle saker om gaver i form av kunstverk eller monumenter som ønskes gitt til Oslo kommune, og innstiller til vedtak hos byråden.

Kulturbyråd Rina Mariann Hansen (Ap) er fan av treet.

– Jeg synes dette treet er veldig kult. Så har vi regler for hvordan slike ting håndteres, og det betyr at vi er i en prosess for å få finne ut hvor det kan stå og forvaltningen av det videre, sier hun.

Skulpturkonservator Ingrid Skard Skomedal fra Oslo kommunes kunstsamling jobber med å utplassere, konservere, utbedre og rengjøre skulpturer i samlingen, som teller cirka 600 verk.

Skulpturkonservator Ingrid Skard Skomedal i Kulturetaten i Oslo kommune.
Skulpturkonservator Ingrid Skard Skomedal i Kulturetaten i Oslo kommune. (Foto: Javad Parsa)

Hun har fått i oppgave å finne en egnet plassering for Hagens tre.

– Skulpturen er et utlån og skal ikke inngå i samlingen, men utplasseres i samarbeid med Oslo kommunes kunstsamling i en periode på opptil fem år. Vi er helt i startgropen, så jeg kan ikke gi noen detaljer. Men treet er en spennende kunstinstallasjon, som det er moro å jobbe med, sier Skomedal.

– Hvilke utfordringer er det med slike skulpturer?

– Det er alltid utfordringer med å plassere kunst i uterom. Plasseringen må fungere visuelt og praktisk. Det kan ha med materialet å gjøre. Elektronikk og plast i vinter og vær – det kan være krevende.

– Har du selv en favorittplassering blant de seks mulighetene på listen?

– Det er et par steder som peker seg ut, men det vil jeg ikke si noe om nå. Det handler blant annet om lysforhold. Det skal ikke være sjenerende, men noe gøy, engasjerende, en opplevelse, sier Skomedal.

Slik fremsto treet under Burning Man-festivalen 2017, der det var en av de store kunstinstallasjonene.
Slik fremsto treet under Burning Man-festivalen 2017, der det var en av de store kunstinstallasjonene. (Foto: Reuters Photographer/Reuters/NTB Scanpix)

Må tåle norske værforhold

Arbeidet med å lage værfaste løsninger og teste dem ut i USA gjør at det uansett tar lengre tid enn først antatt å få treet ferdig.

Dermed blir det ikke aktuelt å «plante» det i Oslo før en gang til neste år.

– Det er bedre å gjøre det ordentlig og at det blir et bra produkt som tåler norske værforhold, sier Stein Erik Hagen, som ikke har kommentert hva treet kommer til å koste annet enn at det er snakk om «flere millioner».

Han har fortalt at han var rask på labben da han så treet på Burning Man for et år siden.

– Jeg var ute i grevens tid, for det var mange som ville kjøpe det, har Hagen sagt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

I Silicon Valley er ekstremsporten hydrofoil-kiting blitt en populær hobby blant teknologer.
– Du balanserer på grensen til total fiasko hele tiden
00:53
Publisert: