Tor Arne Uppstrøm (76) skylder staten nesten 60 millioner kroner i skattegjeld inkludert renter. DNs undersøkelser viser at det de siste årene er omsatt kunst med opphav hos Uppstrøm for store beløp under radaren til kreditorer og myndigheter, blant annet hos Grev Wedels Plass Auksjoner.

I fjor tilbød auksjonarius Hans Richard Elgheim Andy Warhols versjon av den berømte «Mona Lisa» for salg i en auksjon 31. mai. Bildet gikk under hammeren for 400.000 kroner. Det eneste publikum fikk vite om eieren var: «Privat eie, Norge».

DNs undersøkelser viser at Warhol-bildet har en kronglete eierhistorie. Tor Arne Uppstrøm hadde lånt et større beløp i gråmarkedet i Norge og stilt «Mona Lisa» som pant. Han greide ikke å gjøre opp i tide, og panthaveren bestemte seg for å tvangsselge bildet. Derfor havnet det på auksjon hos Grev Wedel i Gamle Logen i Oslo.

Kunsthandler Tor Arne Uppstrøm på vei til et møte i London i september i år.
Kunsthandler Tor Arne Uppstrøm på vei til et møte i London i september i år. (Foto: Jeff Gilbert)
Kunsthandlerens hemmelige Andy Warhol-operasjon

Ved hjelp av et tollager i Oslo har kunsthandler Tor Arne Uppstrøm i det stille kjøpt og solgt kunst for mer enn 100 millioner. Samtidig skylder han flere hundre millioner kroner til kreditorer og den norske stat.

Les dokumentaren

Elgheim opplyser at han ikke visste at bildet stammet fra Tor Arne Uppstrøm da det ble levert inn til Grev Wedels Plass Auksjoner.

– Det fremkom noe senere, skriver han i en epost.

Men Elgheim visste om bildets spesielle opphav da det ble solgt på auksjon i mai 2018.

Kunde i mange år

Auksjonshus som Grev Wedels Plass Auksjoner er pålagt å rapportere alle bilder som skal selges med en verdi over 25.000 kroner til politiet. Informasjon om eierskapet til «Mona Lisa» ble lagt inn i datasystemet auksjonshuset bruker til å kommunisere med politiet, men det var etter hva DN forstår ikke Tor Arne Uppstrøm som var oppført som eier.

Det var nemlig panthaveren som sto som eier, får DN opplyst.

Den opplysningen vil Elgheim ikke kommentere.

«Mona Lisa» ble solgt på Grev Wedels Plass Auksjoner i mai i 2018. Bildet har et spesielt opphav.
«Mona Lisa» ble solgt på Grev Wedels Plass Auksjoner i mai i 2018. Bildet har et spesielt opphav. (Foto: Grev Wedels Plass Auksjoner)

– Vi kan ikke uttale oss om forhold som gjelder våre kunder, skriver Elgheim.

Etter det DN erfarer har Uppstrøm vært kunde hos Grev Wedels Plass Auksjoner i mange år.

Elgheim ønsker ikke å svare på flere spørsmål om auksjonshusets erfaringer med Uppstrøm.

Uppstrøm svarer via sin advokat, Arnt Angell i Advokatfirmaet Elden, at han så vidt han kan erindre ikke har noe forhold til Grev Wedels Plass Auksjoner.

Brukthandelloven

Alle som lever av å drive brukthandel i Norge, blant annet profesjonelle auksjonshus, må søke politiet om tillatelse. Det er regulert i den såkalte brukthandelloven, som blant annet skal være et verktøy for å forhindre kjøp og salg av tyvgods og hvitvasking av penger. Bryter du reglene for rapportering, kan du miste bevillingen.

Her aksjonerer kemneren i Oslo mot DHLs tollager på Kalbakken på leting etter verdier tilhørende blant annet Tor Arne Uppstrøm
Oslo Kemnerkontor aksjonerte mot DHLs tollager på Kalbakken på leting etter verdier tilhørende blant annet en norsk kunsthandler.
00:39
Publisert:

I Oslo er det politiets avdeling for arbeidslivskriminalitet som håndterer dette regelverket. Politiet krever informasjon om hvem som er eier av kunstverket som er innlevert.

– Hvis dere hadde kjennskap til «Mona Lisas» bakgrunn i dag, ville dere oppgitt panthaveren eller Uppstrøm som eier av bildet?

– Den som leverer inn noe for salg må legitimere seg og dokumentere at man er rettmessig eier, eller har fullmakt til å selge, svarer Elgheim.

– Når dere får innlevert bilder fra advokater, sjekker dere alltid hvem som egentlig står bak?

– Praksis har vært å stille enkelte kontrollspørsmål, men utover dette legge til grunn advokatens fremstilling og at vedkommende har anledning til å selge objektet.

Elgheim sier på generelt grunnlag at en situasjon med en panthaver som leverer inn et bilde, vil skape dilemmaer rundt hvem som skal rapporteres som faktisk eier.

– Jeg har ikke noe klart svar. Det beror jo på hva man faktisk vet. Teoretisk er vel dette uløselig for oss som mellommenn. Hvis en panthaver ønsker å tiltre sitt pant, og hans advokat mener det er juridisk dekning for dette, mener jeg det må være i orden for oss å bistå i dette. På den annen side bør man muligens ha et «go» fra den andre kanten, sier Elgheim.

Etter det DN kjenner til, har politiet vært i kontakt med Grev Wedels Plass Auksjoner vedrørende «Mona Lisa».

– Jeg har dessverre ikke anledning til å kommentere vår kontakt med politiet utover at vi lojalt følger den rapporteringsplikten som vi er pålagt, sier Elgheim.

– Uproblematisk

DN har vært i kontakt med Tor Arne Uppstrøm, gjennom hans advokat Arnt Angell i Elden advokatfirma. På spørsmål om han vil kommentere opplysningene om «Mona Lisa»-bildet som ble solgt på Grev Wedels Plass Auksjoner, svarer Angell følgende på vegne av sin klient:

– Han husker ikke detaljer utover at dette var uproblematisk.

Uppstrøm er uenig i kravene mot ham. Kunsthandleren møtte ikke opp under rettssaken han hadde anlagt mot staten for å få redusert skattekravet, i november 2015.

– Når det gjelder skattekravet er han uenig i skattevedtaket, men han var syk under saken og hadde ikke mulighet til å møte selv, skriver Angell.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.