Flere tusen personer møtte opp da seks av ofrene i det mislykkede kuppforsøket ble begravet i Istanbul søndag.

I begravelsen uttalte Erdogan at «opprenskningen» i statlige institusjoner etter kuppet fortsetter, og at de involverte «ikke har noe sted å flykte».

De sørgende ropte om dødsstraff for predikanten Fethullah Gülen, som lever i selvpålagt eksil i USA. President Erdogan krever at USA utleverer predikanten, som han anklager for å stå bak kuppforsøket.

Erdogan har sagt at det kan bli aktuelt for landets parlament å diskutere en gjeninnføring av dødsstraff.

Pågripelse

Myndighetene har utstedt en arrestordre på oberst Ali Yazici, som omtales som presidentens øverste militære rådgiver. Søndag ettermiddag meldes det at Yazici er i varetekt.

Kringkasteren NTV melder dessuten at Ismail Guneser, en medarbeider av tidligere president Abdullah Gül, er pågrepet.

Totalt er 6.000 personer pågrepet i kjølvannet av det voldsomme kuppforsøket, opplyste justisminister Bekir Bozdag tidligere søndag. I tillegg er flere tusen dommere avsatt.

Over 260 drept

Det var like etter klokka 22.30 lokal tid fredag at det ble det meldt om kampfly over Ankara, og soldater som sperret bruer over Bosporos-stredet i Istanbul. President Erdogan ba folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket, og det brøt ut kamper mellom kampfly og stridsvogner.

Kuppsoldater skjøt mot regjeringsstyrker og sivile demonstranter, og minst 265 mennesker ble drept.

Bare timer senere erklærte Erdogan at kuppmakerne var nedkjempet. Søndag ettermiddag kunngjorde den tyrkiske hæren formelt at «forrædernes» kuppforsøk er stanset, melder den statlige fjernsynskanalen TRT.

– Ingen blank sjekk

Politikere fra flere land har i etterkant av det dramatiske kuppforsøket natt til søndag oppfordret president Erdogan til å ikke bruke forsøket som en anledning til å slå ned på opposisjonen i landet.

– Det var viktig å fordømme kuppet i Tyrkia. Det er det minste vi kan gjøre. Rettsstaten må fungere, og dette er ikke en blank sjekk for Erdogan til å gjøre hva han vil, sier Frankrikes utenriksminister Jean-Marc Ayrault.

– Det å bygge en bru til opposisjonen er viktig, og det blir viktig å styrke rettssikkerheten og jobbe med menneskerettighetene. Dette er en gylden mulighet for Erdogan å bygge opp en bred beskyttelse av demokratiet og løfte opp tyrkisk rettssikkerhet, sier statsminister Erna Solberg til NTB søndag.

Utenriksminister Børge Brende (H) oppfordret i helgen også presidenten til å benytte anledningen til å samle den tyrkiske befolkningen.

– Det er vesentlig at presidenten ser at de som sto opp for demokratiet og demokratiske prosesser mot militæret, var opposisjonen, den frie og uavhengige pressen og det sivile samfunnet, sa Brende til NTB lørdag.

Fakta om kuppforsøket i Tyrkia

* Like etter klokka 22.30 lokal tid fredag meldes det om kampfly som flyr lavt over Ankara, og soldater som sperrer bruer over Bosporos-stredet i Istanbul.

* statsminister Binali Yildirim fordømmer det kan kaller et forsøk på å styrte regjeringen.

* En gruppe som kaller seg «Hjemlandets fredsråd», erklærer unntakstilstand og portforbud, mens soldater settes ut i Tyrkias to største byer.

* president Recep Tayyip Erdogan ber folk gå ut i gatene for å stanse kuppforsøket.

* Kamper bryter ut mellom kampfly og stridsvogner. Kuppsoldater skyter mot regjeringsstyrker og sivile som protesterer.

* Titalls tusen mennesker går ut i gatene i Ankara og Istanbul. Mange av dem bærer tyrkiske flagg og klatrer oppå kuppmakerens stridsvogner.

* Regjeringslojale styrker skyter ned kuppmakernes kampfly og bomber stridsvognene rundt presidentpalasset i Ankara.

* I morgentimene lørdag erklærer Erdogan at kuppmakerne er forrædere som skal betale en høy pris.

* Kuppsoldatene som har skutt mot sivile på Bosporos-brua, overgir seg. Det gjør også rundt 200 soldater som okkuperte hærens hovedkvarter i Ankara.

* Bruene og Atatürk-flyplassen i Istanbul gjenåpnes og regjeringen hevder lørdag å ha total kontroll.

* Kuppforsøket blir møtt av bred internasjonal fordømmelse. Også en samlet tyrkisk opposisjon var tidlig ute med å fordømme opprørerne.

* Erdogan anklager Fethullah Gülen, en USA-basert tyrkisk predikant, for å stå bak. Det avviser Gülen, som fordømmer kuppforsøket.

* Minst 265 mennesker er drept, hvorav 104 soldater og annet militært personell som var involvert i kuppet. De øvrige 161 var sivile og regjeringsstyrker, ifølge statsminister Binali Yildirim.

* Rundt 6.000 personer er pågrepet, hvorav nesten 3.000 er soldater. Også nærmere 3.000 dommere er avsatt.

* Flybasen Incirlik, som er sentral for den USA-ledede koalisjonen mot IS, ble stengt som følge av kuppet. Først søndag kunne basen igjen brukes som utgangspunkt for luftangrepene i Syria og Irak.

(Kilder: AP, AFP)

(©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.