De 26, blant dem luftforsvarets sjef Akin Öztürk som i tyrkiske medier er blitt omtalt som kuppleder, må nå tilbringe tiden i varetekt fram til domstolen i Ankara har fastsatt en dato for oppstart av rettssaken mot dem, melder Anadolu tirsdag.

– Jeg er ikke personen som planla eller ledet kuppet, sa Öztürk da han ble framstilt for varetektsfengsling mandag. Han hevdet at han heller ikke vet hvem som ledet kuppet.

Tomme blikk

De 26 generalene hadde tomme blikk da de så inn i kameraene under fengslingsmøtet mandag, og de hadde hendene fastbundet på ryggen.

Öztürk framstår på bilder i tyrkiske medier som sliten og uttæret, og med bandasje rundt det ene øret. EU og USA har uttrykt bekymring over Tyrkias behandling av mistenkte kuppdeltakere og har oppfordret myndighetene i Ankara til å respektere rettsvesenet.

Tyrkiske myndigheter mener president Recep Tayyip Erdogans tidligere allierte og nå erkefiende Fethullah Gülen, en moderat muslimsk predikant som bor i selvpålagt eksil i USA, for å ha vært hjernen bak kuppforsøket.

Gülen frykter ikke utlevering til Tyrkia

Tyrkia har oversendt fire saksmapper til USA med det de hevder er beviser for at islamistlederen Fethullah Gülen medvirket til helgens kuppforsøk.

– Personlig har jeg ingen bekymringer, sier Gülen i et intervju med en rekke medier i Saylorsburg i Pennsylvania, der han har bodd i selvpålagt eksil siden 1999.

– USA er et lovens land. Jeg tror ikke denne regjeringen vil gi etter for noe som ikke er rettslig korrekt, sier 75-åringen.

USAs utenriksminister John Kerry har sagt at Tyrkia må legge fram «bevis, ikke beskyldninger» mot Gülen, før USA vil vurdere å utlevere ham.

Den moderate muslimske predikanten nyter stor støtte i Tyrkia, med tilhengere innen mediene, politi og rettsvesen. President Recep Tayyip Erdogan beskylder ham for å drive en «parallell stat».

Tyrkia skal i løpet av få dager sende et formelt krav til USA om utlevering av Gülen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Erdogan: – Vil støtte gjeninnføring av dødsstraff

 
Redd for å miste levebrødet etter kupp dnPlus  (DN+)

Tror Tyrkia vil tape 34 turist-milliarder