President Recep Tayyip Erdogans parti AKP har et solid flertall i nasjonalforsamlingen, og voteringen senere torsdag synes som ren sandpåstrøing. Nasjonalforsamlingen vil støtte gårsdagens kunngjøring om utvidede fullmakter til regjeringen og innføring av tre måneders unntakstilstand.

Den tyrkiske opposisjonen er svært bekymret og advarer mot enevelde og et styre uten kontroll og innsyn. Gruppelederen for Folkets demokratiske parti, en sentrum-venstre gruppering i nasjonalforsamlingen, sier til CNN Turk at unntakstilstanden i praksis er et sivilt kupp mot de folkevalgte.

Les alt om kuppforsøket i Tyrkia her

Påskudd

Det kurdiskvennlige partiet HDP sier at kuppforsøket blir brukt som et påskudd til å fengsle og likvidere alle dem motarbeider regjeringen, og til begrense frihet og vanlige demokratiske rettigheter.

Partiet frykter at enmannsstyret til Erdogan blir enda mer undertrykkende enn før og at presidenten søker stadig mer makt.

Den tyrkiske grunnloven sier at en unntakstilstand gir regjeringen mulighet til helt eller delvis å sette til side grunnleggende rettigheter og friheter, så lenge ikke internasjonale forpliktelser blir brutt.

Nasjonalforsamlingen kan støtte unntakstilstand i en periode på inntil seks måneder.

Advarer

Flere EU-ledere advarer Erdogan mot å overdrive. Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sa torsdag at unntakstilstanden ikke skulle vare lengre enn absolutt nødvendig og så bli avsluttet.

Nye fullmakter skal kun brukes mot dem som beviselig deltok i straffbare handlinger, og ikke mot folk som angivelig har en annen politisk mening enn regjeringen, understreket den tyske utenriksministeren.

Les også:

Asia i dag: Moody’s: Økt risiko for systemkrise

Nordmenn lar sparepengene forsvinne i banken dnPlus  (+)

Utleiemegleren: - Forventer økt press nå

Her går Norges flinkeste studenter

Det er deilig å være pensjonist i Norge  

Anbefalt av DNtv:

Fra 0 til 100 på tre sekunder
Når den raskeste i norsk luftrom skal kåres, flyr basehopperne en kilometer ut fra veggen. Hastigheten kan passere 220 kilometer i timen.
03:06
Publisert:

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen til morgenkaffen eller bussturen. Alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.