– Jeg holder foredrag på 21. året, men denne høsten er uten tvil min all-time high, sier psykolog og tidligere næringslivsleder Trond Haukedal.

På det travleste snakker han om motivasjon og arbeidsglede opp til fire ganger på en dag. Humor er et helt sentralt virkemiddel og hovednøkkelen til suksess, tror han selv. Han har aldri hatt så mange bookinger som i september i år.

Trond Haukedal er psykolog og foredragsholder. Han har aldri hatt flere bookinger enn denne høsten. Dagens første jobb er et motivasjonsforedrag for Senioruniversitetet på Sotra utenfor Bergen. Det venter nesten alltid en bukett etter endt foredrag. Alle foto: Eivind Senneset
Trond Haukedal er psykolog og foredragsholder. Han har aldri hatt flere bookinger enn denne høsten. Dagens første jobb er et motivasjonsforedrag for Senioruniversitetet på Sotra utenfor Bergen. Det venter nesten alltid en bukett etter endt foredrag. Alle foto: Eivind Senneset
– Det er ingen tvil om at det er nedgangstider der ute, men det er kanskje nettopp derfor min erfaringsbakgrunn og blanding av fag og humor er etterspurt. I dag henter mange trygghet fra omgivelsene fremfor seg selv. Å mestre handler om å ha oversikt over de siste virale nyheter fremfor sitt eget liv. Norge er et godt land, men Ola nordmann har det ikke så godt, mener Haukedal.

Går ikke for gull, men trivsel

Haukedal er en av mange foredragsholdere i stallen til foredragsformidlerne Athenas. Det danske selskapets norske avdeling merker at folk er særlig sugne på foredrag om motivasjon og arbeidsglede. Før var foredrag om å prestere mer ettertraktet.

– At det er en kjendis, er heller ikke like viktig lenger. Nå skal det være folk med faglig tyngde. Psykologer er veldig etterspurt, sier daglig leder Lone Sletten i Athenas.

– Eller egentlig akademikere generelt. Vi har også en matematiker som er veldig populær.

Konkurrenten Norsk Artist Formidling bekrefter at det er en vridning vekk fra gullmedaljevinnere og andre gamle helter.

– Jeg vil absolutt si at de gamle topptraverne som Ingebrigt Steen Jensen og Dag Otto Lauritzen fortsatt har et marked som foredragsholdere, men samtidig er det ikke til å legge skjul på at de har vært Norge rundt noen ganger nå, sier daglig leder Kjetil Skråmestø i Norsk Artist Formidling.

Han opplever at tidligere stand-up-komikere, som for eksempel Freddy Kjensmo, har fått et kraftig oppsving.

– Kundene har kanskje behov for å le mer nå. Det er en svak nedgang i markedet, og da endrer også etterspørselen seg, sier Skråmestø som mener at nedgangen derfor ikke gjør særlig utslag på eget selskaps økonomi.

Ønsker hjelp til endring

Knut Müller-Nilssen i managementselskapet Seminarpartner merker at temaene som etterspørres er litt annerledes enn før.

– I tider med noe usikkerhet rundt norsk økonomi ønsker både offentlige og private virksomheter å sørge for at personalgruppen står best mulig rustet til å håndtere utfordringer – og da særlig endringer. Derfor er det stor pågang etter dyktige folk som kan snakke om motivasjon, måloppnåelse, samarbeid og kommunikasjon, sier Müller-Nilssen, som ikke vil trekke frem noen spesielle navn blant de 64 foredragsholderne han tilbyr.

Hos Publicom er også omstilling og endring populære tema.

– Etterspørselen etter polfarere og idrettstalenter er kanskje mindre, men noen ganger ser vi at akkurat det er hva som kunne passe hos en kunde, sier Tine Heidelberg Lunde hos Publicom.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.