Det er morgenstemning på rom nummer 7 på Juvet Landskapshotell i Valldal. Rommet, som henger over elveløpet, gir orkesterplass til å følge hvordan dugget i trærne svinner, sekund for sekund.

Bankkollegene Morten Glenna og Henning Andreas Pedersen fra Sparebank 1 Nøtterøy-Tønsberg er romkompiser, men rekker såvidt å småfilosofere før det faglige programmet starter presis klokken 08.30.

– Vi må møtes. Det nytter ikke med videokonferanser og epost, sier Morten Glenna som leder avdelingen for bedriftskunder i Tønsberg.

Singel og søkende

Vi går en kveld tilbake i tid. En 46 fot stor yacht bryter bølgene på vei fra Ålesund Vigra og inn til kaien i Valldal. Litt lenger oppe i dalen er langbordet på Juvet Landskapshotell i ferd med å bli dekket.

De fleste kjenner hverandre fra før, men noen er nye fjes i forsamlingen. En trønder velger å presentere seg på denne måten:

– Jeg er 34 år. Singel, men søkende, sier han smilende til de 16 andre deltagerne.

Et knippe nøkkelpersoner innen bedriftsrådgivning fra ulike banker i SpareBank 1-alliansen er invitert med. I fjellsiden opp mot Trollstigen-platået skal de oppdateres på siste utvikling innen fagfeltet factoring og finslipe salgsargumentene.

For å lokke utvalgte avdelingsledere og kunderådgivere ut på reise, må de tilby noe spektakulært. Kombinasjonen av fag og tindebestigning har vist seg som en suksess.

– Det holder ikke å tilby noe på Gardermoen, sier arrangør Ragnhild Lundgren som er salgs- og markedskoordinator i Sparebank 1 Factoring.

Turister reiser jorden rundt for å oppleve det prisbelønnede designhotellet langs Valldøla. Aviser og tidsskrifter som El País, Le Figaro, The Guardian og Wallpaper har allerede vært her, mens The Times har meldt sin ankomst.

Hytter i trærne

På dag to venter tre timer med fagdiskusjoner om factoring for de Sparebank 1-ansatte.

– Jeg får assosiasjoner til da vi bygget hytter i trærne, sier avdelingsleder Glenna i det han forlater rommet for å innta det nybygde konferanserommet «Fugleredet».

Bankkollegene Morten Glenna (til høyre) og Henning Andreas Pedersen fra Sparebank 1 Nøtterøy-Tønsberg sluker naturinntrykkene i landskapsrommet over Valldøla før dagens første seminarøkt.
Bankkollegene Morten Glenna (til høyre) og Henning Andreas Pedersen fra Sparebank 1 Nøtterøy-Tønsberg sluker naturinntrykkene i landskapsrommet over Valldøla før dagens første seminarøkt.
Dagdrømming ved elven

I den nyåpnede konferanseavdelingen er deltagerne i et bygg bestående av 40 kubikk limtre. Hotelleier Knut Slinning (64) mener den lave inngangsdøren alene kunne forsvart en plass på Høstutstillingen. Siviløkonomen fra Ålesund ga arkitekt Jan Olav Jensen frie tøyler. Resultatet ti år etter er syv sovesrom med glassfasade mot elveløpet og to mindre hytter – kalt «fuglekasser» – plassert på staker.

– Alt her er et eksperiment på hva som er mulig å få til, sier Slinning, som nå i større grad vil bruke skuldersesongene vår og høst til kurs og konferanser.

Seminarer og konferanser blir ofte ansett som en ren kostnad uten synlige effekter. Kreativitetsprofessor Erik Lerdahl mener at det å komme seg bort kan ha en mental og kreativ side med en sunn distanse fra hverdagen.

 

– Det er ofte en diskusjon om hva man får igjen av teambuilding og å gå på fjellturer sammen. Den eksakte effekten er ofte vanskelig å måle. Seminarer og teambuilding kan bli et alibi for sosiale aktiviteter, uten at det faglige står i sentrum. Gode fellesopplevelser er likevel viktig, sier Lerdahl.

Arrangør Ragnhild Lundgren i Sparebank 1 Factoring fastholder at seminaret og relasjonsbyggingen er businessmotivert.

– Målet er for det meste økt salg. Vi kan måle kost-nytte ved å se hvor mange nye factoringkunder hver av seminardeltagerne her bidrar til fremover, sier Lundgren.

Henning Andreas Pedersen sier at han som senior bedriftsrådgiver er avhengig av å være oppdatert på produktet han skal selge inn til kunder.

– Det er lettere å ta opp telefonen og holde dette varmt når vi kjenner folkene som jobber med dette til vanlig.

Mona Andersson fyller opp vannflasken med kaldt fjellvann på vei opp til fjelltoppen Bispen.
Mona Andersson fyller opp vannflasken med kaldt fjellvann på vei opp til fjelltoppen Bispen.
Guides til topps

Etter at en tretimers økt om factoring er tilbakelagt, står en ny kraftanstrengelse for tur. Denne gangen er det Bispen – 1462 meter over havet – som skal bestiges.

Hotelleier Knut Slinning og samboeren Nina Otterlei, med 17 finansfolk på slep, peker ut ruten.

– Det er bare 700 høydemeter igjen, trøster guiden.

Syv av dem kommer seg til topps. Noen timer senere kan de største hardhausene bade i elven som er turkisfarget av brevannet. Og så venter en faglig tung debriefing med lokalbrygget øl og badestamp.

Hotelleieren ga arkitet Jan Olav Jensen frie tøyler. Resultatet har gitt hotellet oppmerksomhet i internasjonal presse.
Hotelleieren ga arkitet Jan Olav Jensen frie tøyler. Resultatet har gitt hotellet oppmerksomhet i internasjonal presse.

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.