- oppdatert melding -

Northern Rock-aksjen raste 32 prosent i løpet av de ti første minuttene med handel mandag, skriver epn.dk. Det kommer på toppen av et tilsvarende kursfall fredag.

Det er ifølge avisen klart at Northern Rock ikke lenger har noen venner i den britiske finansindustrien, men en rekke fiender som ikke vil løfte en finger for å redde banken fra en kollaps.

I dag ventes nye køer av bankkunder som vil ta ut sparepengene sine fra Northern Rock.

Da Northern Rock fredag ettermiddag stengte dørene, var det tilløp til slagsmål enkelte steder. Også bankens nettbank brøt sammen. I Leeds skal 300 mennesker ha stått i kø, mens politiet måtte tilkalles til noen av bankens filialer, skriver Dagens Næringsliv.

I dag er det ventet et nytt rush av kunder. Tilsammen skal banken ha 24 milliarder pund eller 270 milliarder kroner innestående fra kundene. Bankmannen anslo at så mye som halvparten av bankens innskudd, eller rundt 135 milliarder kroner, kan bli tatt ut de nærmeste dagene.

Ta ut penger eller ikke?
– Spørsmålet er hvorfor du ikke skal ta ut pengene og sette de et annet sted, uttalte igår en høytstående bankkilde til den britiske avisen The Times.

Ifølge Sunday Telegraph er situasjonen nå så alvorlig at regjeringen skal diskutere om statens skal overta banken.

Les også: - Det ser veldig stygt ut

– Det er ingen grunn til panikk. Banken er solvent, het det fra myndighetene gjennom helgen, ifølge DN.

Massiv kritikk
En rekke eksperter og politikere kom i løpet av helgen med knallhard kritikk av myndighetene.

– Redningsaksjonen av Northern Rock er et bevis på at finansielle myndigheter ikke har gjort jobben sin, skrev tidligere Goldman Sachs-økonom og styreformann i BBC Gavyn Davies i The Guardian igår.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.