Klokken 20.30 mandag kveld sluttet styremøtet der det ble det vedtatt at 155 stillinger forsvinner fra Aker Verdal. Ordretørke er årsaken til nedbemanningen.

– Hvor mange av de ansatte som blir sagt opp blir ikke klart før rundt 1. september. De 97 ansatte som er over 58 år er vernet for oppsigelse, sier verkstedklubbens leder Stein Aamdal til NTB.

Det er i dag 610 ansatte i bedriften, mens det nå er vedtatt at de ansatte blir kuttet ned til 455.

Les mer om Aker Solutions Verdal her.

Skuffet over ledelsen
De tillitsvalgte mener vedtaket ikke blir gjort med tanke på bedriftens beste. De er skuffet over å ikke bli hørt av ledelsen.

– Sveisearbeidet som blir gjort av oss er spesialisert sveising. Derfor må den innleide arbeidskraften ha opplæring. Det vil gå ut over produktiviteten og lønnsomheten på arbeidet. Bemanningen er ikke god nok for framtiden. Dette er noe vi tillitsvalgte er enige om, og har lagt fram for ledelsen, men dette har det ikke blitt tatt hensyn til. Det er skuffende å se at bedriftsdemokratiet blir satt på sidelinjen, sier tillitsvalgt for de NITO-ansatte, Bernt Harald Kilnes, til NTB.

Orienterte fredag
Det er fem arbeidstakerorganisasjoner som representerer de ansatte ved hjørnesteinsbedriften. Fellesforbundet, Fellesforbundet for ledelse og teknikk (FLT), Norges Ingeniør- og Teknologorganisasjon (NITO), lederne og Teknisk-naturvitenskapelig forening (Tekna).

De tillitsvalgte orienterte sine medlemmer om bedriftens fremtidsplaner på et møte fredag.

– Vi har visst at det gikk mot nedbemanning i to måneder. Nå er vi som tillitsvalgte inne i fase to, der fokuset er på at færrest mulig skal bli oppsagt. Vi håper at medlemmene våre kan bli permittert, overført til andre datterselskaper eller at de kan få sluttpakker som inspirerer til å for eksempel drive gårdsarbeid deltid, sier Kilnes.

Møter ulike hverdager
De som mister jobben vil møte ulike situasjoner i arbeidsmarkedet, alt ut ifra hvilken yrkeskompetanse de har.

– Ingeniørene vil møte flere muligheter i arbeidsmarkedet enn de som jobber med drift og vedlikehold vil. Spesielt er ingeniører attraktive innen offshoreindustrien, sier Kilnes.

De tillitsvalget opplever at en kabal allerede er lagt for bedriften, der deres stemme ikke blir tatt på alvor.

– Vi tror dette ikke er en beslutning som er basert på lokal ledelse, men at det er press fra konsernet og at dagens ledelse er lojal oppover, sier Aamdal.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.