Antall rettssaker som handler om usaklig oppsigelse, økte med 85 prosent under finanskrisen.

Første halvår i år mottok domstolene her i landet 616 slike saker til behandling, mot 333 saker første halvår 2008, ifølge en undersøkelse Domstoladministrasjonen har gjort.

Les:
Flere går til sak for å beholde jobben

- Heldigvis blir de aller fleste tvister løst før de havner i rettssalen, men som ansatt har man en sterk sak hvis arbeidsgiver gjør saksbehandlingsfeil i forbindelse med oppsigelser. Og det skjer forbausende ofte, sier advokat Nicolay Skarning, leder av arbeidslivsavdelingen i Bull & Co. Advokatfirma i Oslo.

Mange regelbrudd
Antall permitteringer er åttedoblet på ett år, ifølge Nav. Men når bedriftene fortsatt sliter etter noen måneder, går permitteringene ofte over i oppsigelser. Da kan det bli bråk, ifølge Skarning.

- Ansatte står svakt i permitteringsperioden, men ved oppsigelser utløses en rekke rettigheter for de ansatte. Hvis ikke bedriftene følger reglene til punkt og prikke når de skal nedbemanne, kan det lett ende med tvister, sier han til DN.no.

Arbeidsrettssaker handler nesten alltid om penger, har han inntrykk av. Derfor har han følgende råd til ledelsen i bedriften som blir truet med søksmål:

- Hvis man vet at det er blitt gjort saksbehandlingsfeil, kan det lønne seg å bla opp litt ekstra med én gang for å unngå å havne i retten. Det blir ofte billigere. For begge parter - både bedriften og den ansatte som er involvert - taper på en rettssak, uansett hvem som vinner. Alle får skadet renommeet sitt, sier advokaten.

Pusher for hardt på
- Hvorfor gjør ledelsen så ofte feil når det skal nedbemannes?

- Jeg tror én av årsakene kan være at vi i dag har mange unge, dyktige ledere som mangler erf#229 med nedbemanning og nedgangstider. De er vant til å bli målt på resultater og pusher hardt på for å nå disse så fort som mulig. Så gjør de akkurat det samme i kuttprosesser for å få stjerne i boken av styret. Men da er det lett å gå for raskt frem og gjøre feil, og det kan slå hardt tilbake på dem, sier Nicolay Skarning.

Men, bemerker han: Mange ansatte finner seg i å bli overkjørt på denne måten.

- Det er lett å takke ja til sluttpakke og godta oppsigelsen fordi man er redd for å ødelegge renommeet sitt. De som går videre og saksøker arbeidsgiveren sin er enten ressurssterke arbeidstakere og/eller har en sterk fagforening i ryggen, sier Skarning.

- Når bør en arbeidstaker gå til sak og når bør man la være?

- Hvis arbeidsgiver har brutt saksbehandlingsregler og ikke informert godt nok i forkant av og i løpet av prosessen, slik at oppsigelsen kommer som et sjokk, bør man vurdere å gå til sak. Men ha i bakhodet at dette vil bli en stor belastning. Du har som hovedregel rett til å stå i stillingen og få lønn som normalt frem til saken er endelig avgjort, men erf#229ene viser at de fleste blir sykmeldte i løpet av denne perioden på grunn av stort press, sier Nicolay Skarning.

Kan bli stemplet som "vanskelig"
Han understreker også at man bør ha sin fremtidige karriere i tankene.

- Uansett om man skulle vinne over arbeidsgiver i retten, er ikke dette noe pluss å ha på cv-en sin. Fremtidige potensielle sjefer vil være ekstra varsomme med å ansette en person som har saksøkt en gammel arbeidsgiver. Det er lett å bli stemplet som "vanskelig" - uansett hvor gode grunner man hadde for å gå til sak, advarer Skarning.

Det stiller seg annerledes for seniorer som saksøker arbeidsgiver for aldersdiskriminering, påpeker han.

- De har mindre å tape på å gå til rettssak. Og vi ser stadig flere av disse sakene, der eldre arbeidstakere blir presset ut av stillingen sin, sier Skarning.

- Handler om penger
- Er det mange som blir i jobben hvis de vinner over arbeidsgiveren?

- Nei. Dette blir til syvende og sist et spørsmål om penger, siden den ansatte vet at han eller hun ikke er ønsket på arbeidsplassen og av den grunn synes det er vanskelig å fortsette. Derfor kan det lønne seg for arbeidsgiver å strekke seg litt ekstra på et tidlig tidspunkt - også for å skåne begge parter for en belastende rettssak, sier Nicolay Skarning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.