Norges Banks hovedstyre har onsdag besluttet å kutte styringsrenten med 0,5 prosentpoeng til 1,75 prosent, opplyser sentralbanken i en pressemelding.

Kuttet var kraftigere enn flertallet av analytikerne ventet. Ifølge estimater innhentet av TDN Finans ventet 14 av 18 analytikere at renten ville bli kuttet på dagens møte. Men 12 av de 18 spådde et kutt på 0,25 prosentpoeng. Bare to trodde på et kutt på 0,5 prosentpoeng.

Uro i finansmarkedene
Norges Bank viser til utviklingen i Europa i begrunnelsen for det kraftige rentekuttet.

- Uroen i finansmarkedene har tiltatt og vi venter nå en klart svakere utvikling ute, særlig i euroområdet. For å dempe virkningene for norsk økonomi settes styringsrenten ned, sier visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad.

Sentralbanken understreker at inflasjonen er lav. Selv om aktiviteten i norsk økonomi fortsatt holder seg oppe, særlig drevet av høye oljeinvesteringer og bygging av mange nye boliger, tyder ulike indikatorer på lavere vekst framover. Det er dessuten stor usikkerhet om den økonomiske utviklingen de nærmeste månedene, påpeker sentralbanken. Gjeldssituasjonen i euroområdet har ført til betydelige problemer i det europeiske banksystemet og i penge- og kredittmarkedene. Samtidig er markedsfinansieringen blitt dyrere og mindre tilgjengelig også for norske banker.

- For å gardere mot et tilbakeslag i økonomien og enda lavere prisvekst, mener vi det er riktig å redusere styringsrenten nå, sier visesentralbanksjefen.

På pressekonferansen peker Qvigstad på at sentralbanken kunne kuttet med 25 basispunkter i dag og ventet til mars med å sette ned renten med ytterligere 25 basispunkter.

- Vi kunne tatt 25 nå og i mars, men da valgte vi å ta alt nå for å være litt føre var, sier Qvigstad.

Kutter for første gang siden 2009
Forrige gang renten ble kuttet var i 17. juni 2009. Den gangen ble renten senket med 0,25 prosent til 1,25 prosent og kuttet markerte avslutningen av sentralbankens kraftige nedjustering av renten etter finanskrisen slo til høsten 2008. I løpet av litt mer enn et halvt år ble renten kuttet fra 5,25 til 1,25 prosent.

Siden den gang har renten blitt hevet fire ganger igjen med 0,25 prosentpoeng hver gang. Den forrige renteoppgangen var i mai i år da renten ble hevet med 0,25 prosentpoeng til 2,25 prosent.

Les også:

Ekspertene i villrede før rentebeslutningen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.