18,5 millioner kroner - det var i utgangspunktet prislappen på Gaute Eies Lillesand-perle.

Knappe to måneder etter at hytta ble lagt ut på markedet, dumpes prisen til 14,9 millioner kroner.

 

- Interessen har vært grei, men det virker som at folk sitter veldig på gjerdet, sier den tidligere Arctic-gründeren til DN.no.

Da Gaute Eie kjøpte landstedet i Blindleia i 2009, måtte han ut med drøye 15 millioner kroner.

- Jeg bryr meg ikke om hva jeg kjøpte den for. Det er markedet som bestemmer prisen, sier forvalteren i dag.

Eie er ikke alene om å møte skeptiske hyttekjøpere.

Uro i markedene
En hustrig vår har hittil fått mye av skylden for det kjølige hyttemarkedet.

Nå peker sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets også på uro i verdens finansmarkeder som en mulig årsak til nordmenns avventende holdning.

 

Mange ser i dag mot Kina, der frykten for en hard landing tar seg opp.

- Når eiendomsmeglerne klager over været når de ikke får solgt sommerhyttene, kan det også være en økt usikkerhet som gjør at noen flere ser an litt før de gjør et såpass stort kjøp, mener Dørum.

Prisene i sjøhyttemarkedet har falt seks prosent det siste året, og drøyt 11 prosent de to siste årene, viste den årlige undersøkelsen Eiendomsmeglerforetakenes Forening (Eff) og Finn.no la frem forrige uke.

- I sjøhyttemarkedet er det noe som heter dårlig vær, og det har preget sjøhyttemarkedet betydelig, sa Eff-direktør Christian Vammervold Dreyer da tallene ble offentliggjort.

Ikke overbevist
Partner Bjørn Erik Øye i Prognosesenteret er ikke overbevist om sammenhengen mellom uro i markedene og hyttemarkedet.

 

- Det er andre trendbilder som forklarer dette, og samtidig omsettes det like mange hytter som tidligere, sier han til DN.no.

Øye viser heller til at hyttemarkedet steg unormalt mye frem mot 2007/2008, og at ingenting vokser inn i himmelen.

- I dag møter sjøhyttene veldig sterk konkurranse fra Syd-Europa, og spesielt Spania. Der får du voldsomt mye mer for samme summen, sier han og tilføyer:

- Tidligere fikk de som trodde de var rike hjelp av banken til å late som at de var rike. Du fikk derfor noen fantasipriser på hytter som egentlig ikke fortjener de verdiene. Slik er det ikke i dag.

Høye forventninger
Øye understreker at prisforventningene i det øvre segmentet - luksussegmentet - er for høye.

- Det er en korreksjon på gang, sier han.

Før Gaute Eie la sitt landsted i Blindleia ut for salg, innhentet han prisantydninger fra tre ulike meglere.

- Snittprisen ble den prisantydningen vi hadde i markedet, forteller hytteselgeren.

- Det har vært en del dårlige somre og jeg tror folk er blitt litt lei. Da blir det litt «stand still» i markedet og folk blir usikre på hva som er riktig pris. Jeg tror det er mer det som ligger bak enn uro for finansmarkedene, mener han.

- Hyllevarmer
For et års tid siden investerte Eie 22 millioner kroner i er hus på Snarøya utenfor Oslo. DN.no har tidligere skrevet at dette er årsaken til at han nå selger prakthytta i Lillesand.

Familien kommer ikke til å bruke sørlandsperlen like mye i fremtiden, opplyser forvalteren.

- Nå må vi bare prøve å finne prisleiet som passer markedet. Mitt poeng er at jeg ikke gidder å ha en hyllevarmer som bare ligger der. Når vi legger ut noe for salg, gjør vi en ordentlig innsats i stedet for å gjøre sånn som mange andre har gjort, det vil si å la det ligge ute i tre til fire år før de får solgt, sier han.

- Det blir salg i løpet av sommeren?

- Når jeg først har bestemt meg for å selge, så skal jeg selge. Det er markedet som bestemmer prisen, men jeg tror vi avventer dersom det ikke finnes kjøpere på det prisnivået vi ligger på i dag. Jeg kan garantere at vi ikke går videre nedover, svarer Eie.

Nylig ble det kjent at Eie gir seg i Arctic Securities - meglerhuset han selv har vært med å bygge opp. Eie har gått over til Centra Invest, der han forvalter en aksjeportefølje på 700 millioner kroner.

Se bilder av eiendommen på Finn.no (ekstern lenke)

Les mer:
<b>Kraftig prisfall for fritidsboliger ved sjøen</b>
Iskald vår gir kjølige hyttepriser
Taper mot sydenboligene
Håper utlendinger skal bla opp 35 mill. for sørlandsluksus
- En form for sløsing (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.