Igår ble det kjent at eiendomsmilliardær Olav Thon har gitt bort alle aksjene i Olav Thon Gruppen til en nyopprettet stiftelse.

Stiftelsesdokumentet tar nøye for seg hvordan pengene til Olav Thon Stiftelsen skal forvaltes, skriver Dagens Næringsliv.

Formålet for stiftelsen er ifølge søknaden å utøve langsiktig og stabilt eierskap av Olav Thon Gruppen og stiftelsen er opprettet som en næringsdrivende stiftelse.

Les vedtektene i Olav Thon Stiftelsen og vedtaket som godkjenner stiftelsen her.

Om gavepolitikken står det at «ett års samlede utdelinger maksimalt kan utgjøre NOK 50 millioner. Styret kan unntaksvis ved enstemmig beslutning forhøye denne summen til NOK 100 millioner.»

Lommerusk
Med andre ord skal mellom 0,2 og 0,4 prosent av stiftelsens formue på 25 milliarder kroner deles ut hvert år. Det skal ifølge skatteprofessor Ole Gjems-Onstad ved Hndelshøyskolen BI likevel være nok til at stiftelsen slipper å betale formueskatt.

Gjems-Onstad ved Handelshøyskolen BI mener det er prisverdig at folk som Thon deler ut pengegaver. Han påpeker likevel at det både har en imperie-side og en skatteside.

Slipper unna med under halvparten
De siste årene har Thon personlig betalt vel 120 millioner kroner i formuesskatt. Ved å legge hele formuen inn i en stiftelse, så slipper han unna med å dele ut gaver på 50 millioner kroner. Differansen på rundt 70 millioner kroner, som han tidligere tok ut for å betale skatt, blir liggende i Thon-imperiet.

Les hele saken i Dagens Næringslivs papiravis på torsdag eller i ipad-utgaven fra klokken 22.00 onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.