Papirmassefabrikken Södra Cell på Tofte i Hurum har det siste året halvert sykefraværet etter å ha byttet ut tilbud om trening med tiltak som fokuserer på risikogruppene.

Sykefraværet ved den døgnkontinuerlig bemannede papirfabrikken lå på 6,3 prosent ved utgangen av 2009. I september i år var sykefraværet på 3 prosent.

HMS-ansvarlig Kjell Even Misfjord sier til Dagens Næringsliv at tett kontakt mellom lederne og bedriftshelsetjenesten er den viktigste årsaken til fallet i sykefraværet.

Samtidig kuttet bedriften et tilbud om organisert trening for de ansatte – fordi det bare nådde de som trente i utgangspunktet, og ikke ga målbare resultater.

- Virker ikke som tiltak

Trening er ikke et egnet tiltak for å redusere sykefravær, bekrefter professor i medisin, Holger Ursin ved Uni Helse, Universitetet i Bergen.

Ursin har drevet med sykemeldingsproblematikk i 20 år, og har gjort de samme erf#229er som Södra Cell på Tofte. Ursin viser til at rundt ti prosent av arbeidstagerne står for 80-90 prosent av sykefraværet, og at erf#229en med forsøk er at de arbeidstagerne som blir med på trening, er de som trener fra før. De friske blir enda friskere.

- De som har sykefravær, får vi ikke tak i. Enten er de ikke der, fordi de er syke, eller så kvier de seg fordi de er for syke eller gamle. Får vi tak i dem, er det fint, men da må treningen oftest skje i kombinasjon med kognitiv behandling, slik at de forstår hvorfor de trener, sier han til DN.

Nedgang på 20 prosent
Målet i IA-avtalen (avtalen om et inkluderende arbeidsliv) mellom regjeringen og partene i arbeidslivet, er en reduksjon i sykefraværet på 20 prosent fra 2001-nivå til et sykefravær på maksimalt 5,6 prosent.

I årets tredje kvartal var sykefraværet i industribedriftene samlet på 4,6 prosent, etter en nedgang på nær 20 prosent fra samme kvartal året før.

Totalt lå sykefraværet i Norge på 6,3 prosent i årets andre kvartal, mens det samlede sykefraværet for tredje kvartal legges fram 20. desember.

Les også: Moelven Nordia halverte sykefraværet ved å følge reglene

- Nå må det lønne seg å arbeide

Slik fikk Bergen sykefraværet til å stupe


1 av 10 lever på uføretrygd

- Uføretrygd skjuler vekst i sykefravær


Slik taper du på sykefravær


- Sykefravær skyldes dårligere moral
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.