Kværner leverte sterkere ordreinngang i første kvartal 2015 enn mange hadde ventet, men det er ingen garanti for at man ser lignende tall i kommende kvartaler.

Kværners ordreinngang i kvartalet var 3.610 millioner kroner, sammenlignet med 1.283 millioner kroner i samme kvartal i fjor. Kværner-sjef Jan Arve Haugan forklarer at dette primært kom fra økning i eksisterende kontrakter, som er grunnen til at det ikke er blitt rapportert til markedet før nå.

Kværner-sjefen kan imidlertid ikke garantere at man vil kunne se en lignende trend i kommende kvartaler.

- Det er vanskelig å være veldig presis på forventningene til dette, sier han til TDN Finas, og forklarer at økning av eksisterende kontrakter typisk knytter seg til deler av prosjektene hvor pris ikke er endelig fastsatt, men også tilleggsordre fra kunden.

Avhengig av nye prosjekter

Selv om denne typen ordre sørget for relativt solid ordreinngang i kvartalet, er Haugan klar på at man likevel er avhengig av nye prosjekter. Samtidig sier han at Kværner ikke vil "kjøpe" prosjekter.

- Først og fremst betyr det å være trygg på eget kostnadsnivå, slik at vi kan gi realistiske priser og planer til kunden, slik at man er trygg på marginene. Da er det viktig at vi forstår det FEED-arbeidet som ligger til grunn når vi tar over. Så er det å ha stålkontroll på vårt eget arbeid, særlig det første året. Når man gjør det, er jeg helt trygg på at vi ikke kjøper oss jobber, sier han.

Basert på tidligere erfaringer, vurderer Haugan at selskapets utfordring er å ha kontroll på den første fasen i prosjektene.

- Derfor er jeg opptatt av at vi skal ha stram kontroll på egen gjennomføring og følge de planene vi er blitt enige om da vi skrev under på kontrakten, sier han.

Skuffet over Sverdrup-tildeling

Under presentasjonen ble gjentatt tidligere uttalelser om hvor skuffende det var at Kværner ikke ble tildelt kontrakten for topsiden til boreplattformen på Johan Sverdrup-feltet. Det ble imidlertid i mindre grad utdypet om forholdene som gjorde at selskapet tapte kampen til Aibel.

Hvilke aspekter opplever dere at kunden vektlegger mest?

- Det har jo vært en diskusjon i industrien rundt balansen mellom forutsigbarhet på kvalitet og sikker gjennomføring, og levering på tid. Jeg opplever egentlig at det er et veldig fokus på kostnader, og det forstår vi. Men, jeg synes også at vi har fått respons på dette med forutsigbarhet på leveranse, sier han.

Haugan opplever at Kværner har et rykte på disse områdene som selskapet tar vare på, og viser til nylige prosjekter som Eldfisk og Edvard Grieg.

Reduksjoner i bemanning

Likevel har Kværner en historie til dels preget av prosjekter som har ført til tap for selskapet, blant annet Longview i USA. Haugan føler seg imidlertid trygg på at selskapet ikke vil komme i lignende situasjoner igjen.

- Vi har kommet godt av gårde i å ordne opp i slike saker, og det er ingen nye saker som skal komme opp. Dette er veldig viktig for oss, sier han.

Ellers erkjenner Kværner-sjefen fokuset både i oljenæringen i Norge og internasjonalt på å redusere kostnader og øke effektivitet, som nødvendigvis betyr reduksjoner i bemanning.

Kværner har allerede vært gjennom vesentlige nedbemanninger, og er i prosessen med å kutte flere, som følge av at selskapet ikke fikk den nevnte Johan Sverdrup-kontrakten som gikk til Aibel.

Presise

Spørsmålet nå, er ifølge Kværner-sjefen, hvor stor del av arbeidsstokken man kan kutte uten at det går ut over selskapets driftskvalitet og leveranseevne.

- Vi jobber med dette nesten hver eneste dag, som betyr at vi er veldig presise når vi gjør nedbemanninger. Vi ser på hvilke typer kompetanse vi har mindre behov for i fremtiden, litt påvirket av leveransemodellen, og generelt påvirket av et lavere aktivitetsnivå, sier han.

- Samtidig må vi se at det kan bli behov for ny kompetanse når markedstrendene igjen går i nye retninger. Så, vi må finne den balansen, men det er jo ikke noe enkelt svar, fortsetter han.

Samtidig fremhever Kværner sjefen at selskapets arbeidsstokk har en type fleksibilitet som gjør det mulig å leie inn midlertidig arbeidskraft for særlig store prosjekter, om det skulle bli nødvendig.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: