Statistisk sentralbyrå (SSB) mener det er grunn til å advare mot at spesielle politiske tiltak brukes til å bedre lønnsomheten i petroleumsrelatert virksomhet som en direkte følge av oljeprisfallet.

Det fremgår av Økonomiske analyser 1/2015, offentliggjort torsdag.

«Oljeprisfallet representerer ingen krise som fordrer tiltak ut over de mekanismene som allerede er på plass gjennom en fleksibel valutakurs, en velfungerende modell for lønnsdannelsen og det penge- og finanspolitiske rammeverket», heter det.

«Nedbygging av petroleumsvirksomhet og skaping av nye jobber må man før eller senere gjennom. Konsekvensene av oljeprisfallet er at denne omstillingen har begynt», skriver SSB videre.

Investeringsnedgang

Statistisk sentralbyrås beregninger viser at en ytterligere nedgang i oljeinvesteringene med ti prosentpoeng i perioden 2016-2018 vil utsette konjunkturoppgangen med ett år.

Det sier forskningsleder Torbjørn Eika i SSB på en pressekonferanse torsdag.

SSBs mer pessimistiske anslag for oljeinvesteringene vil redusere veksten i fastlandsøkonomien med 0,4 prosentpoeng hvert år de tre kommende årene, og vil utsette konjunkturoppgangen med vel ett år til litt ut i 2017.

«Implikasjonene av denne analysen er at langt sterkere negative impulser fra petroleumsnæringen i form av et fall i oljeinvesteringene over en fireårsperiode, som er enda noe sterkere enn det vi opplevde fra 1998-2002 kan få merkbare negative effekter på realøkonomien uten at det fører til noe som kan karakteriseres som en krise i norsk økonomi», heter det i SSBs økonomiske analyser 1/2015.

Nedgangen har startet

Statistisk sentralbyrå beskriver utviklingen i norsk økonomi som en forsterket konjunkturnedgang, men ingen krise.

- Konjunkturnedgangen startet i fjor høst, og vil fortsette til vi får en beskjeden oppgang fra 2016, sier forskningsdirektør Torbjørn Eika i SSB under en pressekonferanse torsdag.

SSB skriver i rapporten at den kraftige nedgangen i råoljeprisen gjennom høsten 2015 og inn i 2015 vil forsterke de negative impulsene fra petroleumsnæringen i tiden fremover.

«Ekspansiv penge- og finanspolitikk har dempet konjunkturnedgangen i Norge, og dette vil fortsette», skriver SSB.

De venter to rentekutt i styringsrenten frem mot sommeren.

-Det er ingen krise som fordrer tiltak utover det som er på plass, sier administrerende direktør Torbjørn Hægeland i SSB.

Hægeland viser blant annet til fleksibel valutakurs og et godt rammeverk for lønnsdannelse.

 

Les også: - Brutale bevegelser i valutamarkedet

SSB: Oljebremsen slår kraftig inn i norsk økonomi

- De fikk Nobelprisen, men jeg fikk pengene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.