– Det er et viktig signal til norsk verftsindustri at det kommer en så stor kontrakt fra statens side. Samtidig kan vi få bygget fartøyene billigere nå enn for tre-fire år siden. Da sto prosjektene i kø, nå er det ledig kapasitet, sier Solberg til NTB.

Sammen med finansminister Siv Jensen (Frp) og forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) besøkte hun torsdag Haakonsvern. Om bord på KV Andenes ble nyheten sluppet om hva Kystvakten har i vente i statsbudsjettet som kommer til uka.

– Fantastisk dag

De tre nye fartøyene skal erstatte Kystvaktens tre eldste, som i dag er rundt 35 år gamle. I hovedsak skal de seile i vernesonen rundt Svalbard, Barentshavet og det nordlige Norskehavet.

Sverre Nordahl Engeness sjef for Kystvakten om bord på Kystvaktskipet KV Andenes (W322) på Haakonsvern i Bergen torsdag. Foto: Emil Weatherhead Breistein /
Sverre Nordahl Engeness sjef for Kystvakten om bord på Kystvaktskipet KV Andenes (W322) på Haakonsvern i Bergen torsdag. Foto: Emil Weatherhead Breistein / (Foto: NTB scanpix)

– De tre fartøyene Senja, Andenes og Nordkapp er helt på tampen av levetiden. At vi nå får erstattet dem, er vi kjempefornøyde med. Det er en fantastisk dag, sier kystvaktsjef Sverre Engenes til NTB.

Rundt fire år anslås det å ta fra kontraktene er signert til skipene står klare. Prisen ventes å ligge et sted mellom 1,5 og 2 milliarder kroner per skip.

– Helt nødvendig

De tre nye skipene er helikopterbærende, havgående fartøy. De skal også kunne bryte is, noe bare et av Kystvaktens skip er godkjent for i dag.

– Det øker rekkevidden til disse fartøyene. Ved å slå sammen anskaffelsene til én, kan vi bygge tre like fartøy. Det betyr mye, blant annet for øving av mannskap, sier forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H).

– Det er helt nødvendig å skifte ut de gamle fartøyene for å kunne ivareta suverenitetshevdelse og myndighetsutøvelse i et stadig mer komplisert sikkerhetspolitisk landskap, tilføyer hun.

Våren 2018

Selve proposisjonen vil først bli fremmet for Stortinget våren 2018, et halvt år etter stortingsvalget. Men beslutningen fattes i realiteten når budsjettet vedtas i høst. Der vil det ligge midler til prosjektering, men hvor mye det er snakk om, vil ikke finansministeren røpe.

– Det får dere vite torsdag i neste uke. Men det er ikke tvil om at Forsvaret får sårt tiltrengte midler til å ruste seg opp, sier Jensen.

Forsvarsministeren framholder at hun har «tjuvstartet», blant annet ved allerede å ha tatt kontakt med aktuelle verft.

– Når vi går til Stortinget proposisjonen våren 2018, vil alt arbeidet være gjort. Vi sparer cirka seks måneder på å gjøre det sånn, sier hun.

 

Les også: Advarer om tidenes boligboble

Endelig i pluss etter «sabla» dyr sponsoravtale

Nye takster kan avsløre lokkeprising

 

Se DNtv:

- Laget for Norge
Opelsjefen mener rekkeviddeangst kan fjernes fra ordboken. Her er Opels første elbil.
02:13
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.