Børsverdien på selskapet falt 300 millioner kroner etter at det meldte om «utfordringer» med å få godkjent den planlagte produksjonen, skriver Adresseavisen.

For to år siden fikk selskapet ni oppdrettskonsesjoner med betingelse om å bruke fisk som er sterilisert under trykk. Det skulle gi en vekst på opptil 40 prosent for selskapet, men nå må de vente på veksten.

Mattilsynet er nemlig skeptisk til om fiskens velferd blir godt nok ivaretatt og har ikke delt ut den nødvendige dispensasjonen for å sette den sterile laksen ut i anleggene. En undersøkelse fra Havforskningsinstituttet viser at laks som er sterilisert med trykk er mer følsom for lavt oksygennivå og høy temperatur i vannet. Laksen kan også få misdannelser på skjelettet.

Konsernsjef Charles Høstlund i Norway Royal Salmon sier at det er viktig for bransjen å komme i gang med slik oppdrett. Bakgrunnen for å bruke steril laks, er at rømt fisk ikke skal kunne påvirke villaksstammene.

– Vi har et samarbeidsprosjekt med Havforskningsinstituttet, der hovedfokuset er overvåking av fiskevelferden. I vurderingen av forsøket har instituttet konkludert med at det er velferdsmessig forsvarlig, sier Høstlund. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.