Styret i Marine Harvest har besluttet å la aksjonærene være med på laksefesten som nå preger markedet. Selskapet melder om rekordhøyt opersjonelt driftsresultat i tredje kvartal, og deler ut utbytte på 2,3 kroner per aksje. Aksjekursen endte på 150 kroner tirsdag.

- Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud har gitt et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat. Jeg er glad for at det harde arbeidet alle Marine Harvest-ansatte legger ned, fører til positivt inntjening i alle forretningsenheter og oppdrettsregioner dette kvartalet, sier konsernsjef Alf Helge Aarskog.

Han trekker særlig frem at forretningsenheten i Chile leverer positive resultater etter en lang periode med tap.

 

Biologisk utfordring

Et skår i gleden er det selskapet kaller "biologiske utfordringer", som har ført til høsting av mindre fisk, og lavere gjennomsnitlig skaktevekt. Selskapet sier også at mer fisk enn ventet er blitt høstet, noe som reduserer vekstpotensialet i fjerdekvartal . Dette gjelder særlig i Norge og Skottland. I Skottland er volumet redusert med 16 prosent siden i fjor, blant annet på grunn av lakselus.

I Chile ble produksjonen redusert med 24 prosent på grunn av en algeinvasjon i mars. Fallet var noe mindre enn ventet.

Selskapets oversikt viser at høstet volum var på 97.215 tonn, ned fra 105.963 tonn samme kvartal i fjor.  Selskapet nedjusterer anslaget for hele året fra 400.000 tonn til 3811.000 tonn. Guidingen for 2017 holdes på 403.000 tonn, som er i tråd med analytikernes forventnigner, viser estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.

Høye kostnader

Høye priser gir gode resltater, på tross av at kostnadene på mange områder skaper bekymringer. I den skotske delen er "biologiske kostnader", blant annet pris på for og kostnader knyttet til fiskehelse, opp hele 36 prosent siden samme kvartal i fjor. I Norge er kostnadene opp 17 prosent.

"Kostnadsutviklingen er bekymringsverdig, og vi venter høye kostnader også i fjerde kvartal 2016 for Marine Harvest Norge", srkiver selskapet.

I Canada gikk imidlertid disse kostnadene ned med 1,5 prosent, mye på grunn av lave helsekostnader.

Les også:

  Trump får Wall St. til å skjelve

Solberg om budsjettet: – Vi har levert  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.