At Kina torsdag varslet full stans i importen av hel laks med hode fra Sør-Trøndelag, Nordland og Troms fra førstkommende mandag, må håndteres av UD og Mattilsynet. Dette er ikke noe laksenæringen selv må forholde seg til, mener Fiskeri- og havbruksnæringens landsforbund (FHL).

– Vi mener det ikke er noe galt med produktene. Dette er for så vidt ikke noen ny sak. Dette dreier seg om en kinesisk tolkning av et regelverk som vi mener ikke er helt greit. Dette ligger på den norske ambassadens bord og hos Mattilsynet, sier assisterende direktør Trond Davidsen i FHL til NTB.

Han forklarer at norske produsenter tilfredsstiller de fastsatte kravene og forskriftene som styrer lakseoppdretten. Disse reglene er laget i overensstemmelse med internasjonale standarder, også dyrehelsestandarden som kinesiske myndigheter mener er brutt. Kineserne krever garantier på at norsk fisk er fri for sykdommen PD og fri for virus som kan utløse infeksiøs lakseanemi (ILA).

Siden 2010 har norsk eksport av laks til Kina sunket kraftig, men Davidsen opplyser at enkeltprodusenter kan bli hardt rammet av et kinesisk importforbud. (©NTB)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.