Selskapene Isqueen og Lofoten Sjøprodukter er mistenkt for ikke å ha meldt fra til Mattilsynet om utbrudd av lakseviruset (ILA). Mattilsynet mener eksporten av laks smittet med infeksiøs lakseanemi (ILA) var en medvirkende årsak til at Kina i fjor stanset importen av hel laks fra Norge.

Mattilsynet ser svært alvorlig på sakene og vil anmelde selskapene til politiet. ­

- Vi ser veldig alvorlig på at selskapene ikke etterlever regelverket og ikke varsler ved mistanke om sykdom eller tegn på sykdom. Selskapene bør heller varsle oss en gang for mye enn en gang for lite. Her mistenker vi at selskapene heller ikke har valgt å slakte ut fisken, sier Katrine Flostrand, avdelingssjef i Mattilsynet region nord.

De siste tre årene har det blirr registrert 31 utbrudd av ILA i Vesterålen og Lofoten.

Flostrand mener næringen stort sett er flinke til å melde rakst i fra ved mistanke om ILA.

- Men vi har disse enkelttilfellene som vi tar tak i. Næringen kan ikke unnlate å melde i fra om sykdom. Noen er veldig flinke til å følge regelverket. Da er det synd at enkeltaktører ikke følger regelverket, sier hun.

IntraFish har flere ganger forsøkt å få kommentarer fra Isqueen og Lofoten Sjøprodukter uten å få svar. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Apple avslører hemmelige strømmetall

Oljeprisene stiger i forkant av lagertall fra USA

Statoil sier opp 135 ansatte i USA

Se DNTV: Slik skal norsk næringsliv redde klimaet

Slik skal norsk næringsliv redde klimaet.
Jens Ulltveit-Moe leverer tirsdag en rapport til Erna Solberg om hvordan næringslivet kan redusere utslippene.
01:31
Publisert: