Nordea Markets venter et fall i lakseprisene på 40 prosent fra toppen og den største økningen i volum siden 2011, viser en analyse fra meglerhuset mandag.

I 2011 krakket markedet, og prisen på laks falt fra sommerens topp på 45 kroner til 25 kroner. Nordea Markets-analytiker Kolbjørn Giskeødegård mener dagens situasjon minner mye om den gang.

I årets første halvår har lakseprisene steget mer eller mindre kontinuerlig. Etter et kvartal med betydelig underskudd på tilbud fra Norge, ligger det nå an til den største sekvensielle volumoppgangen siden 2011, mener Giskeødegård.

- Denne oppgangen vil treffe markeder med fallende etterspørsel og manglende evne til absorbere produktene. Vi venter dermed et prisfall på 40 prosent fra toppen og et volatilt prismønster de kommende månedene, skriver analytikeren i oppdateringen.

Løfter tilbudsestimatene

Mandagens analyse har fått overskriften «Det brygger opp til en perfekt storm».

Her nedjusterer Giskeødegård prisanslagene for lakseprisen med to kroner per kilo til 53 og 50 kroner for henholdsvis 2017 og 2018. Bakgrunnen er at han løfter tilbudsestimatene med to prosent for den samme periode.

Anslaget for 2016 på 58 kroner kiloen er uendret.

Meglerhuset venter dessuten at kostnadene øker med én krone per kilo til 32 kroner.

Mister hylleplass

Giskeødegård har nettopp kommet hjem fra en rundtur i Europa der han besøkte supermarkeder. Konklusjonen er at laks har mistet hylleplass og at prisene i butikkene har steget.

- Det har vært få tilbud og kampanjer på laks og prisene på fileter var dobbelt så høye som nivået i 2013 til 2015, påpeker Giskeødegård.

- Vi frykter at det har blitt vesentlig vanskeligere for detaljhandelen i Europa å selge laks på de høye prisnivåene, advarer han.

Nedgraderer lakseselskapene

Avtagende etterspørsel, kombinert med forventningen om en stor stigning i tilbudet, vil kunne presse prisene drastisk, mener Giskeødegård

Han tror det riktignok vil ta tid for markedet å absorbere den ventede økningen i tilbud av laks, og mener situasjonen dermed minner om 2011.

Giskeødegård nedgraderer samtidig alle lakseselskapene med unntak av Grieg Seafood og Bakkafrost. mandag formiddag er det et bredt fall i lakseaksjer på Oslo Børs.

Følg markedene med DN Investor

Les også:

Asia i dag: Økonomisk stormakt møter veggen

Nærmer seg 400 mill. dnPlus  (DN+)

  - Det har jeg hørt i seks år. Jeg begynner å bli herdet

Hør DNs podcast der vi blant annet diskuterer høsten i aksjemarkedet, utsiktene for rentekutt og om bunnen er nådd for norsk økonomi.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

 

Anbefalt av DNtv:

Episode 4: Slik gikk det med Sunniva i Norseman Xtreme Triathlon
DNtv har fulgt Sunniva Dring (35) frem mot ett av verdens hardeste triatlon denne helgen. Her kan du bli med på hennes spektakulære ferd med 226 km svømming, sykling og løping fra Eidfjord til Gaustatoppen.
05:01
Publisert:

Spice Girls 20 år
Alexandra Gjerpen og Jenny Dellegård deler sine beste minner fra den gangen Spice Girls dominerte hitlistene - for 20 år siden.
01:60
Publisert: