Store mengder rømt oppdrettslaks og lite villaks førte til at elveeierlaget i Etne stengte elven for fiske første gang i 2010. To år senere ble lakseelven i Hordaland åpnet igjen - for så å bli stengt både i 2014 og ifjor.

På et møte i elveeierlaget torsdag kveld ble det vedtatt å åpne elven for fiske til sommeren.

- Veldig positivt

- Drivtellingene av gytefisk ifjor høst viste at det var omtrent 2500 laks i elven. Gytebestandsmålet som er satt for elven er på omtrent 600 fisk, så den tellingen var veldig positiv, sier leder for elveeierlaget, Vidar Børretzen.

Med et fiskekortsalg i et normalår på 1,3 millioner kroner og samlede ringvirkninger for lokalsamfunnet på det firedobbelte, mener elveeierlaget at laksefisket genererer en omsetning på vel fem millioner kroner.

- Det er mye for et lite lokalsamfunn, og dette har vært vårt bidrag for å få elven tilbake i fordums prakt, sier han.

Det vil i år bli fiske i elven i to måneder  fra 15. juni, det vil si en måned kortere fisketid enn det som er vanlig i elvene i Sør-Norge.  Det blir også strenge fangstrestriksjoner med en døgnkvote på to laks per sone mens det vanlige er en kvote per fisker.

SKUFFET. Vidar Børretzen, leder av elveeierlaget i Etne, er svært skuffet over regjeringen som ønsker at eieren av den rømte fisken selv skal betale.
SKUFFET. Vidar Børretzen, leder av elveeierlaget i Etne, er svært skuffet over regjeringen som ønsker at eieren av den rømte fisken selv skal betale. (Foto: Linda Næsfeldt)

Viderefører fiskefelle

Etne har i tre sesonger vært pilotprosjekt for en fiskefelle tvers over elven for å luke ut flest mulig rømt oppdrettslaks.

- Treårsperioden er over. Nå har Havforskningsinstituttet fått finansiering til å videreføre fellen som et nasjonalt forskningsprosjekt. Og det er viktig. Undersøkelser viser at villaksgenene i Etne har en innblanding av oppdrettslaks på 25 prosent. Nå som fiskefellen blir stående, har vi en mulighet til å luke ut rømt laks og få ned den genetiske forurensingen. Dessuten får vi redusert smittespredningen fra den rømte fisken, sier Børretzen. 

 

Les også:
  Dramatisk i lakseelvene

Ett statsbudsjett blåst bort dnPlus  

- Vi må ha veldig moderate lønnsoppgjør. Vi må ha flere år nå uten reallønnsvekst.
Årstalen til sentralbanksjef Øystein Olsen griper rett inn i det forestående lønnsoppgjøret. Stein Lier-Hansen i Norsk Industri og NHO-sjef Kristin Skogen Lund mener arbeidstakerne må godta flere år uten lønnsvekst.
02:27
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.