Stoffet Heksaklorbenzen, HCB, som norsk oppdrettslaks har fått i seg gjennom fiskemel fra Peru, kan i verste fall føre til kreft.

Mattilsynet mener fiskefôret aldri skulle blitt brukt i Norge, men både Mattilsynet og fiskefôrprodusentene mener likevel at fisken ikke er farlig for mennesker, melder NRK. Det er informasjon fra fiskefôrbransjen selv som forteller at noe har gått galt. Alle de tre største fiskefôrprodusentene i Norge har brukt fiskemelet fra Peru i fiskefôret.

- En miljøgift

- Dette er en miljøgift, og i tilstrekkelig høy konsentrasjon har den en negativ effekt på helsen. Den kan gi kreft, og den kan påvirke sentralnervesystemet, sier seniorinspektør Mette Kristin Lorentzen i Mattilsynet til kanalen.

- Vi har fått inn en råvare som ikke skulle vært på markedet, sier kvalitetsdirektør Karl Tore Mæland i fiskefôrprodusenten Ewos.

Sammen med selskapene Skretting og Biomar ber de tre produsentene om dispensasjon fra Mattilsynet til å bruke de vel 1.000 tonn med fôr som allerede ligger på lager. Argumentet er at når fiskemelet er utblandet i ferdig fôr, er konsentrasjonen av miljøgiften så lav at det ikke utgjør noen helsefare å spise fisken.

Mattilsynet vil trolig behandle klagen fra fôrprodusentene om omsetningsforbud denne uken. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.