Den klare beskjeden fra Sjømat Norge kommer fram i organisasjonens høringssvar , som ble offentliggjort onsdag.

Landets største sjømatorganisasjon støtter målsettingene om forutsigbar og bærekraftig vekst, et klarere regelverk og god kontroll på lakselus, men mener forslaget fra regjeringen ikke oppfyller intensjonene.

– Resultatet blir det motsatte

– Regjeringens foreslåtte vekstmodell for laksenæringen vil verken bidra til Stortingets føringer om et klarere regelverk, forutsigbarhet eller bedre lusekontroll. I stedet for økt matproduksjon og flere arbeidsplasser vil resultatet bli det motsatte, sier styreleder Inger-Marie Sperre i Sjømat Norge.

Organisasjonen ber om alternativer som kan bidra til miljømessig bærekraftig vekst i sjømatproduksjonen.

Kritiske til lakselus-beregning

I forslaget er det forekomsten av lakselus som skal bestemme om bedriftene tillates økt produksjon, uendret eller redusert produksjon. Med kompliserte matematiske modeller er planen å varsle luseforekomsten på villfisk fremover i tid, slik meteorologene forsøker å varsle kommende vær, påpeker Sjømat Norge.

– Det er åpenbart at dette er modeller som ikke finnes i dag. Usikkerheten er stor, og den kommer i tillegg til de usikkerhetsfaktorene som alltid følger med biologisk produksjon. Vi kan ikke akseptere at en milliardnæring som produserer 14 millioner måltider med laks hver dag, blir gjenstand for et storskala eksperiment, sier styreleder Sperre.

Sp: Har seg selv å takke

– Det må være pinlig for fiskeriminister Per Sandberg (Frp) når en samlet sjømatnæring vender tommelen ned for styringsregimet han har foreslått for oppdrettsnæringen, uttaler Geir Pollestad (Sp), leder av næringskomiteen på Stortinget, til NTB.

– Sandberg og regjeringen har seg selv å takke, siden regjeringen i for liten grad har brydd seg om de føringer som Stortinget har gitt for det nye vekstregimet. Det er verdt å merke seg at næringen var rimelig fornøyd med Stortingets behandling av saken, men når fiskeriministeren velger å ikke lytte, så går det galt, fortsetter Pollestad.

Vil ha sikre lusemålinger

Sp-representanten peker på to forhold som han mener fiskeriministeren må løse.

– For det første må han sikre målemetoder for lus som faktisk fungerer og som også næringen har tillit. For det andre kan vi ikke godta et opplegg med kollektiv straff for oppdretterne. En oppdretter skal vurderes ut fra lusesituasjonen i sitt anlegg og ikke straffes for at naboanlegget ikke har kontroll på lusesituasjonen, sier lederen av næringskomiteen.

 

Følg markedene med DN Investor

Hør DNs podcast «Finansredaksjonen» om septemberskrekken: Sjefstrateg Peter Hermanrud i Swedbank forklarer hvorfor aksjemarkedet gjør det så dårlig i september.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Anbefalt av DNtv:

Derfor smaker vann forskjellig
Vann smaker ikke bare vann. Her forklares hvorfor vann smaker forskjellig. På smak.no kan du lese den store mineralvann testen og se hvilket mineralvann som er best.
01:18
Publisert:

Flest stemmer betyr ikke automatisk seier: Det amerikanske valgsystemet kort forklart
Bli klok på det amerikanske valgsystemet her.
01:24
Publisert: