Det er Havforskningsinstituttet (HI) som i sin årlige lakselusrapport slår fast at det ifjor var en økning i smittspresset fra lakselus på ville bestander.

Til tross for at oppdrettsnæringen er pålagt strenge krav i perioden på forsommeren når villaksyngelen (smolten) svømmer fra elvene til havet, viser overvåkingsrapporten fra HI stort smittepress både i Hordaland (Hardanger og Nordhordland), Sogn og Fjordane (ytre Sognefjord), Møre og Romsdal (Storfjord) og Nordland (Nordfolda).

80 prosent av villaksyngelen som ble fanget i trål i ytre Hardanger hadde lusepåslag over det som er satt som grense for negativ påvirkning (0,1 lus per gram fiskevekt).

368 lus

Også sjøørreten, som i motsetning til villaksen oppholder seg langs kysten hele sommeren, ble utsatt for mye lakselus fjennom fjoråret. Det ble funnet opptil 368 lakselus på en sjøørret. I deler av Romsdalfjorden hadde 90 prosent av sjøørreten mer enn 0,1 lus per gram fiskevekt. HI konkluderer med at sjøørreten langs det meste av kysten fraRogaland til Nordland ble negativt påvirket av lakselus i 2015.

I kontrollområdene (Porsanger og ved Risør) ble det ikke fanget en eneste fisk med skadelige mengder lakselus.

 

Les også:

Permitterer tross opptur dnPlus

Smittefrykt i Trøndelag

Kan dyrke fiskeolje på land dnPlus  (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.