Nytt år betyr nye muligheter, også for Marine Harvest.

Selskapet, som er verdens største lakseoppdretter, har lagt et begredelig 2007 bak seg med et fall i aksjekursen på nesten 40 prosent i 2007. Den første handelsdagen i det nye året fører imidlertid med seg en kraftig opptur for selskapet.

Oppløftende laksepriser og nyheten om at jakten på ny toppsjef i selskapet er over etter Atle Eides plutselige exit i sommer drar kursen.

Les også: Sjefen på plass i Marine Harvest

Det er Åse Aulie Michelet som skal ta over roret i den skakkjørte skuten, men hun har ennå ikke laget en plan for hvordan hun skal få selskapet på rett kjøl.

- Det er altfor tidlig å komme med en programerklæring, men jeg synes selskapet virker kjempespennende, sier den påtroppende toppsjefen til DN.no.

Marine Harvest stiger 10,86 prosent til 3,87 kroner, omsatt for 198 millioner kroner.

Andre lakseaksjer som Cermaq, Lerøy Seafood Group og Salmar har mindre utslag i aksjekursene onsdag.

Les også: Heftig oppgang for lakseprisen

- Den russiske høytiden 7. januar øker lakseetterspørselen samtidig som det har vært lite slakting den seneste uken grunnet ferie. Det er dette som driver kursen i Marine Harvest. Salmar og Lerøy Seafood Group steg en del i romjulen, mens Cermaq ikke i like stor grad er påvirket av prisene i Norge, sier analytiker Klaus Hatlebrekke i DnB NOR Markets til TDN Finans.

ISM svekker håpet
I disse fortsatt turbulente børstider er alles øyne fortsatt på nøkkeltall fra USA. Onsdag klokken 16:00 norsk tid ble de amerikanske innkjøpssjefenes forventningsindeks (ISM-indeksen) offentliggjort. Indeksen falt til 47,7 i desember fra 50,8 måneden før.

På forhånd var det ifølge sammenstillinger foretatt av Bloomberg News, ventet en indeks på 50,5, melder TDN Finans.

Det er normalt nær korrelasjon mellom ISM-indeksen og industriproduksjonen.

Den skuffende indeksen førte til et umiddelbart fall i hovedindeksen, som falt over et prosentpoeng rett etter offentliggjøringen.

Januar-rally?
Årets første handelsdag på Børsen betyr at mange venter på den såkalte januar-effekten. En megler TDN Finans har snakket med mener bransjene finans, fisk og telekommunikasjon vil stige i januar. Han trekker frem SalMar som en aksje som vil få spesielt mye oppmerksomhet den kommende måneden.

- Analytikere i verden baserer sine analyser på en langt lavere oljepris enn dagens nivå, og følgelig oppjusterer de sine estimater innen energi mens de fleste andre bransjene blir nedjustert, sier en annen megler til TDN Finans.

Gyllen opptur
Gruveselskapet International Gold Exploration (IGE) topper foreløpig vinnerlisten på Børsen. Etter en uke preget av geopolitisk uro har gullprisen gått i været. Gull handles nå til 842,90 dollar per unse i spotmarkedet, nær all time high på 850 dollar per unse.

IGE stiger 11,8 prosent til 2,18 kroner.

Hovedindeksen på Oslo Børs er opp 0,52 prosent til 493,3 poeng.