I begynnelsen av juni måtte Marine Harvest slakte laks i et anlegg ved Frøya i utenfor Trondheimsfjorden etter at det ble påvist et virus på fisken som fremkaller sykdommen Pancreas Disease (PD).

Nå har samme selskap påvist sykdommen ved et anlegg i Flatanger utenfor Namsos i Nord-Trøndelag, melder Adresseavisen.

Får flytte fisken
PD påvises regelmessig i oppdrettsanlegg sør for Hustadvika i Romsdal. Der er den tidligere forsøkt stanset for å hindre at den sprer seg nordover til områder som stort sett har vært fri for sykdommen.

Næringen og myndighetene ga opp å stoppe PD i Romsdal og satte en ny grense mellom trøndelagsfylkene. Nå er også den passert.

– Den er i et område hvor vi fortsatt skal bekjempe PD ved nedslakting. Marine Harvest har fått pålegg om å destruere fisken i anlegget, sier fungerende regiondirektør Knut Rønningen i Mattilsynet for Trøndelag og Møre og Romsdal.

Han sier at Mattilsynet og næringen nå må komme i gang med et skikkelig opplegg for å bekjempe sykdommen.

– En videre spredning langs hele kysten vil koste veldig mye for næringen, sier Rønningen.

Regiondirektøren mener det foreløpig er billigere å iverksette bekjempelsestiltak enn å la sykdommen herje i anleggene.

Får flytte fisken
Marine Harvest har fått tillatelse til å flytte fisken sørover til sine anlegg på Frøya. Derfor vil ikke utbruddet i Flatanger få store økonomiske konsekvenser for selskapet.

– Det er noen ekstra kostnader knyttet til flyttingen, men utover det blir det ikke så ille. Dette viser at det er en utfordring å holde sykdommen i sjakk. Nå er det snakk om et enkelttilfelle som har kommet nord for grensen, og det settes i verk tiltak hele tiden for å forhindre videre spredning, sier Marine Harvests regionsjef for Midt-Norge, Knut Utheim.

PD kan føre både til at kvaliteten på fisken svekkes og til større dødelighet blant fisken. Den er imidlertid ikke farlig for mennesker. (©NTB)

Les: Marine Harvest innfrir forventningene (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.