- saken er oppdatert med nytt dødsfall -

Det er ikke bare grisebønder og deres familier som risikerer byller og blodforgiftning av den multiresistente stafylokokkbakterien MRSA CC398, som stammer fra gris, skriver ing.dk.

Forrige uke ble det kjent at bakterien har krevd tre liv i Danmark siden 2012, noe myndighetene hadde holdt skjult. Ingen av de tre har hatt noen kontakt med gris.

Saken ble avslørt av overlege og professor i klinisk mikrobiologi Hans Jørn Kolmos ved universitetssykehuset i Odense under en vitneforklaring i en rettssak. MRSA-bakterien har ifølge overlegen feilaktig blitt ansett for kun å utgjøre en risiko for personer med tett kontakt med griser.

- De tre dødsfallene viser at bakterien også rammer personer som ikke er i risikogruppen. Den smitter ikke bare fra gris til menneske, men nå også fra menneske til menneske, advarer Kolmos overfor ing.dk.

Enorm smitteøkning

De danske helsemyndigher og mattilsyn har de siste årene økt innsatsen rundt MRSA-bakterien, da forekomsten øker både hos mennesker og griser.

I 2009 ble det konstatert 42 tilfeller hos mennesker i Danmark. Ifjor var antallet steget til 643, en økning på over 1400 prosent på fire år.

I 2012 hadde 49 av 232 som enten var bærere av eller smittet med MRSA CC398 ikke hatt noen kontakt med griser. Tallene for ifjor er ikke klare, ifølge Statens Serum Institut.

Enda et dødsfall

Nok en person er død i Danmark som følge av stafylokokkbakterien MRSA CC398 uten å ha noen tilknutning til grisefarmer, melder ing.dk.

Det fjerde offeret døde på Fyn for et par uker siden, men dødsfallet er først registrert hos Statens Serum Institut mandag. Dødsårsaken var blodforgiftning som ikke var mulig å behandle da bakterien er resistent overfor antibiotika.

- Det er bekymringsfullt, men vi kan ikke si noe om det er en stigende tendens. Men vi forventer at vi vil se mellom ett og fem tilfeller i år, sier overlege Robert Skov på Statens Serum Institut til DR Nyheder.

 

 

  - Vi er på vei mot stupet i rakettfart

 

– Vi står overfor en svært alvorlig situasjon  

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.