– Med nedstengningen som følge av korona tapte vi 80 prosent av markedet vårt. Det er som å sykle på første gir på en flat bakke: du trår som en idiot, men det går nesten ikke fremover.

Det sier Odd Ohnstad, daglig leder i Haugen Gardsmat.

Bedriften har produsert og levert kjøttprodukter til hotell, restauranter, catering og privatkunder de siste femten årene. I 2016 ble de gaselle, en tittel som gis de raskest voksende og mest vellykkede bedriftene.

Tirsdag ble det åpnet konkurs i den lille bedriften i Flåm i Vestland.

Ifølge en kjennelse fra Sogn og Fjordane tingrett har Haugen Gardsmat en samlet utestående gjeld på 13,5 millioner kroner, mens verdien på varelager og de viktigste eiendelene i selskapet er i overkant av syv millioner kroner. Bedriften har syv ansatte.

Bostyrer Anne Stine Hovland jobber nå med kartlegging og sikring av verdiene, der mesteparten er pantsatt. Krav som ikke er sikret med pant utgjør totalt 470.000 kroner, men ikke alle krav er meldt inn til boet ennå.

– Det blir nå utredet ulike alternativ for prosessen videre. Det er flere interessenter som har tatt kontakt med bostyrer, skriver Hovland i en epost til DN.

– Dersom kreditorene vil, ønsker vi å se hva som kan gjøres for å videreføre Haugen Gardsmat som varemerke, sier Ohnstad.

– Veldig krevende

Haugen Gardsmat tapte mer enn én million kroner på driften i 2018, etter å ha slått sammen selskapet med Haugen Gardsmat Express. Regnskapet for 2019 ble ikke klart før selskapet gikk til skifteretten, men Ohnstad sier at de snudde utviklingen, og tjente 200.000 fjor.

2020 startet bra for det Flåm-baserte selskapet, med en omsetningsvekst på 60 prosent på starten av året.

– Vi var på god vei med å snu skuta, sier han.

Så kom koronakrisen.

Ifølge Ohnstad skyldes konkursen i sin helhet koronakrisen. De merket endringene over natten.

– Vi kuttet alt som var mulig å kutte av kostnader og permitterte umiddelbart. Men vi har et relativt høyt nivå på de faste kostnadene våre, og når inntektene ikke kommer, blir det vanskelig, sier han.

Da de gjorde opp status i mai, skjønte de at tiden var kommet for å gjøre noe. De hadde møter med banken og den offentlige støtteorganisasjonen Innovasjon Norge for å se etter andre løsninger, men det var ikke mulig å få til.

– Det er klart det har vært trasig. Jeg har brukt hele mitt voksne liv på Haugen Gardsmat. Det har vært veldig krevende, matbransjen er ekstremt kompetitivt og det er et høyt press. Men de siste årene har vi gjort et solid arbeid, sier Ohnstad.

Ble gaselle

Odd Ohnstad tok over slektsgården i Flåm og sauedriften på 1990-tallet.

Familien hans hadde tradisjoner med å tilberede kjøttprodukter for seg selv og andre. De bestemte seg for gjøre virksomheten til et levebrød.

– Det er naivt så det holder, men vi har prøvd å holde oss til det, uttalte Ohnstad til DN i 2017, under et besøk på gården etter at de året før ble kåret gaselle.

I 2005 sluttet de med sau og byttet til svineproduksjon. Etter det har bedriften opparbeidet seg som storhusholdningsleverandør til hotell- og restaurantkunder, særlig i Bergensområdet.

En avtale med Adams matkasse ga de anledning til å utvide produksjonen ytterligere.

Det siste året har de prøvd å få en fot innenfor dagligvarebransjen, og de har gjort avtaler på kjedenivå innen storhusholdning. Det skulle de begynne å rulle ut første delen av 2020, men med korona stoppet alt brått.

I en tidligere versjon av denne saken fremkom det at Haugen Gardsmat har gått med underskudd de seneste tre årene. Dette er feil. Selskapet gikk med overskudd i 2019. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.