– Landbruket sliter med overproduksjon. Vi har et stort overskudd av svinekjøtt og lammekjøtt, og det vil bli overskudd av oksekjøtt også. Hver eneste dag er det mange tusen som bor på plattform, og en ganske stor del av det de spiser, er kjøtt som er importert under særdeles gunstige betingelser, sier Senterparti-topp Geir Pollestad.

Han påpeker at staten tar størsteparten av regningen. I petroleumsskattesystemet får oljeselskaper fratrekk for 78 prosent av sine kostnader siden de betaler tilsvarende i skatt på sine inntekter.

– Innkjøpskosten vil nok kunne stige med noen titall millioner, men det er en pølse i slaktetiden, sier Pollestad, som samtidig forsikrer om at han ikke farer med noen aprilspøk.

– Det er jo mange tusen personer det gjelder, som en norsk by. Noen av dem er sikkert store og sultne og glade i kjøtt, sier han.

Han oppgir at han nevnte saken for Equinor-sjef Eldar Sætre for noen uker siden, og minner om at oljebransjen kan trenge noen venner i politikken for tiden.

– Så du vil bytte bort Lofoten mot litt flesk i Nordsjøen?

– Så langt tror jeg ikke jeg vil strekke meg!

Geir Pollestad, leder av Stortingets næringskomité, avviser at han driver med symbolpolitikk.
Geir Pollestad, leder av Stortingets næringskomité, avviser at han driver med symbolpolitikk. (Foto: Ida von Hanno Bast)

Følger regelverket

Det er Equinor som styrer rundt 70 prosent av norsk olje- og gassproduksjon. Selskapet har 3500–4000 personer offshore til enhver tid, og handlelisten derfra gir en bra indikasjon på hva oljefolket legger i seg.

  • Selskapet kjøper inn mat for 220 millioner kroner i året, i hovedsak via Kraemer Maritime, en norsk skipshandler med base i Tromsø.
  • Av kjøttinnkjøpene er 80 prosent importert og levert av Unil og Norgesgruppen, mens 20 prosent er norsk og kommer fra Nortura og Toma.
  • Meieriprodukter og egg er 100 prosent norske. På ett år kjøpte Equinor 2.004.960 egg til en verdi 2.805.316,12 kroner.

Equinor-talsmann Morten Eek understreker at selskapet opererer innenfor gjeldende regelverk, som tilsier tollfritak for matinnkjøp til skip i utenriksfart og oljerelatert virksomhet. Han tør ikke love noen generell kjøp-norsk-politikk. At egg og meieriprodukter blir kjøpt i Norge, handler mest om kvalitetshensyn.

– Vi er selvfølgelig opptatt av å drive kostnadseffektivt, samtidig som vi er opptatt av å ivareta god kvalitet på matvarene vi kjøper, sier Eek.

Han krydrer den utenlandske biffen litt.

– Med i de 80 prosentene er det kjøttanskaffelser fra land som blir støttet med utviklingsmidler fra Norge.

Oljearbeiderutspill

Hovedtillitsvalgt Bjørn Asle Teige i Safe i Equinor melder om engasjement i kantinene offshore.

– Noen i foreningen vår har tatt dette opp. Hvorfor skal vi ha sau fra Australia når vi har masse sau i nærområdene våre? Vi vil ha kortreist mat, også i et klimaperspektiv, sier Teige, som selv er senterpartimann hjemme på Bømlo.

Han ønsker også at Equinor må merke opprinnelsesland på ingrediensene i matrettene sine på menyene både til lands og til vanns.

– Equinor har stor innkjøpsmakt, sier Teige.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.