– Vi har hatt et greit møte med staten i ettermiddag. Vi er i en overordnet fase i diskusjonen, så vi har ikke tatt stilling til noen konkrete elementer i dag, sier leder Lars Petter Bartnes Norges Bondelag til NTB mandag kveld. Han sier det heller ikke var noen forventninger om å komme frem til noe konkret så tidlig i samtalene.

– Men det er fremdrift, og vi er enige om å møtes igjen i løpet av tirsdag, sier bondelagslederen om samtalene om krisepakken til de tørkerammede bøndene. Bartnes sier bondeorganisasjonen er opptatt av å få en hurtig avklaring. Han håper på en konklusjon innen fredagen er omme, slik at fristen for å bli enige i løpet av august blir holdt.

– Per nå ser det ut til at det skal være mulig, sier han.

– Tidligst mulig utbetaling

Bondelaget og Småbrukarlaget krever en krisepakke som blant annet skal inneholde friske midler fra regjeringen for å hjelpe bønder som er rammet av den harde tørken i sommer.

– Vi fremfører våre prioriterte elementer her. Det handler om å sikre tidligst mulig utbetaling av krisepakken og å sikre at de som er hardest rammet av tørkekrisen, får best økonomisk trygghet gjennom pakken, sier Bartnes. Han sier det også er viktig at forvaltningen gis kapasitet til å gjennomføre utbetalingen.

Regjeringen har i løpet av sommeren innført en rekke tiltak for å hjelpe bøndene, men har tidligere vært avventende til å komme med midler til en ekstraordinær krisepakke. Bartnes mener tonen fra regjeringen nå er en litt annen.

– Den siste tiden har vi fått ytterligere kunnskap om omfanget og konsekvensene av krisen, og jeg oppfatter at myndighetene ser alvoret i situasjonen, sier han.

Tidlig i forhandlingene

Statens forhandlingsleder er departementsråd Leif Forsell i Landbruksdepartementet. Han vil ikke gå i detalj om hvilke elementer i krisepakken som det forhandles om, men understreker at det foreløpig er tidlig i forhandlingene.

– På møtet vårt torsdag i forrige uke presenterte jeg en del elementer i en muntlig skisse til hva vi kan være villig til å gå med på. Jeg oppfattet at det i utgangspunktet ble godt mottatt, men vi fikk ingen konkret respons da, sier Forsell.

– Betyr det at dere har gått med på å forhandle med bøndene, og at regjeringen kan være villig til å komme med en krisepakke til bøndene?

– Vi har ikke avvist kravet om tilleggsforhandlinger, og det betyr at vi nå er i en forhandlingssituasjon, sier Forsell.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

- Oljeprisen er det mange som tabber seg ut på
Oljetoppene på oljemessen bedyrer at nedturen ikke er glemt, selv om pengene fosser inn.
01:38
Publisert: